Pismo bralca: Alkemija Balkana

Foto: Al Jazeera.
Foto: Al Jazeera.

Premlevam vtise, ki sem jih dobil ob 1. delu Al Jazeerine »nadaljevanke« o Sloveniji. Kot naročena je (ali pa je res naročena?) za obliž na rane, blamaže in neuspehe, ki jih doživljamo. Namesto tega, da bi se resno ukvarjali s svetovno sramoto, ki smo jo doživeli po zaslugi Danila Türka, namesto zgledovanja po uspešnih državah višegrajske skupine, namesto avtorskih prispevkov priznanih zahodnih analitikov nam vsiljujejo nikoli izsanjano lažno podobo raja pod Triglavom. Pri odločanju ali naj se javno oglasim zoper prozorna poigravanja in lažno laskanje ali ne, mi je pomagala znanka, ki mi je po elektronski pošti poslala povezavo z Al Jazeero s pripisom »lepo pišejo o Sloveniji – mnogo komplimentov…«. Žal je mnogo stvari, ki me motijo v tej oddaji.

Nezaslišano je, da slovensko govorita samo Tina Maze in Peter Prevc, vsi drugi pa govorijo v tujih jezikih! Pustimo ob strani dejstvo, da se vrhunska športnika verjetno sploh ne zavedata, kako grdo ju zlorabljajo. Onadva sta sodelovala iz domoljubja in zagotovo ne potrebujeta Al Jazeere za utrjevanje njune popularnosti pri ciljnih gledalcih, ki komaj vedo, kaj je to smučanje.

Sprašujem se o namenu oddaje, kjer imajo glavno besedo govorci tujega rodu ali pa Slovenci, ki se (verjetno) sramujejo slovenščine. »Gorje, da daleč ni ta dan« (Gregorčič) ko bo slovenščina le še pogovorni jezik manjšine. Za vse, ki niste izgubljali časa z gledanjem te balkanske pravljice naj jih naštejem: Milan Kučan, Zoran Jankovič, Robert Botteri, Izet Rastoder,Svetozar Razpopović, Peter Bossman in Samo Login (zadnja dva govorita angleško).

Tudi pravljica o brezplačnem in vsem dostopnem izobraževanju ter zdravstvu je lahko pravi magnet za vse, ki jih doseže Al Jazeera in so namenjeni v Evropi iskati boljše življenje.

Sem paranoik, če v tej oddaji vidim med drugim tudi prikrito ustvarjanje pogojev za ustavne spremembe, po katerih bi Slovenija s kopico novih manjšin postala tretja Jugoslavija? Upam, da se motim.

Andrej Tomelj