PEN in Pilatovsko umite roke

Avtor: Jože Bartolj.

Slovenski center PEN, pod vodstvom Marjana Strojana, kjer so združeni pisatelji, esejisti in pesniki, se je na predlog 21 članov, znebil člana, bivšega predsednika vlade Janeza Janše. V totalitarnem duhu, ki naj bi bil pisateljem tuj, so očistili svoje članstvo nezaželene osebe. Očitajo mu »stališča, njegove izjave o slovenskih pisateljih in pesnikih, ki so člani Slovenskega centra PEN, njegove izjave in zapisi v zvezi s slovenskimi mediji, zapisi v glasilu SDS-a in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, primeri njegovega nespoštovanja človekovih pravic in njegovega odnosa do izbrisanih ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih«.

Razumem, da je lahko 21 članov jeznih in razočaranih nad Janšo, a vendar kakor v vsakem raznobarvnem sestavu, kjer kaj dajo na cvetober različnih mnenj, bi pričakoval kakšno ločeno mnenje, vsaj glede na to, da so člani slovenskega PEN tudi Andrej Arko, Andrej Capuder, Niko Grafenauer, Igor Grdina, Jože Horvat, Drago Jančar, Gorazd Kocijančič, Edvard Kovač, Jurij Paljk, France Pibernik, Miha Pintarič, Denis Poniž, Alojz Rebula, Brane Senegačnik, Janez Stergar, Anton Stres, Igor Škamperle…

Morda pa se je Slovenskega centra PEN polastila ena, bolj glasna in ubrana, ter seveda številčnejša klika? Ta je presodila, da jim gre mirujoče članstvo nekdanjega predsednika vlade vseeno bolj na živce, kot pa medijsko odmevna izključitev. Pretehtali so, da bo korist izključitve večja od morebitnega zgražanja nad proceduralnimi zdrsi postopka.

Kakorkoli že upam, da imajo roke po Pilatovsko umite in da bodo z izvršenim dejanjem zdaj lažje spali.

Vir: blog