Papež kritičen do »kulture odpadništva«

papez FrancisekV nedeljo je papež Frančišek po Twiterju obsodil »kulturo odpadništva«, ki selekcionira človeška bitja po kriteriju koristnosti. In to koristnosti potrošniški družbi in ne tradicionalnim odnosom, ki vladajo v družbi in razvijajo človeško empatijo in družinsko harmonijo. Papež je imel v mislih tudi družbene odklone, kot sta splav in evtanazija.

»S kulturo odpadništva se človeško življenje ne dojema več kot temeljna vrednota, ki si zasluži spoštovanje in zaščito«, je dejal papež na svojem blogu, ki ima več kot 9 milijonov prijateljev, s katerimi komunicira v 9 jezikih.

Papež je bil nedavno tudi jasen, ko je poudaril, da človeška bitja ne predstavljajo več temeljne pomembnosti, ki jo je treba ščititi, posebej če so revni, hendikepirani in drugače »nekoristni« za družbo. V očeh papeža sta enako pomembna tako ekologija okolja kot ekologija človeka. »Kultura odpadništva« se ne manifestira samo na naravi, temveč tudi na ljudeh in je zlasti uperjena zoper šibke, ki jih je treba zaščititi. Človeško bitje se danes žrtvuje na oltarju dobička in potrošništva in je prepogosto zavrženo, kot da gre za odpadek, je še dejal papež.

Foto: telegraph.co.uk