P. Frankl, Finance: Janša pred zaporom, SDS zmaga

Verjetno nas ni več veliko takih, ki vsak delovni dan in soboto preberemo pet slovenskih dnevnih časopisov, v petek pa poleg teh še Mladino. Ko berem slovenski uradnolinijski tisk, med katerega prištevam predvsem Delo, Dnevnik in Mladino (med temi »mainstream« mediji sta tudi obe veliki slovenski televiziji, ki sledita časopisju), včasih človek resnično dobi občutek, kot da se piše leto 1984, in ne 2014. Toliko čegevarizmov, nostalgičnih objokovanj, kako pravična je bila preteklost, intervjujev s pravovernimi oziroma ne-neoliberalnimi ekonomisti – tega svet resnično ni videl. No, ja, v šali bi lahko rekel, da je to dobro, saj bi, če bi brali samo družabne medije, Economista, za nemške razmere bolj levo usmerjeni Spiegel, ali bognedaj zgolj Finance, bi resnično lahko podlegli prevelikemu neoliberalizmu …

Ko se bližajo tako imenovani dan mladosti ali kake volitve, uradnolinijski mediji dobesedno opustijo vsako misel, da bi škrtarili z reportažami o tem, kako je socializem bil bolj pravičen, kako so tedaj vsi imeli službo, med temi vrhunskimi izdelki se najde kaka reportaža iz Kumrovca in Titovi veličini, intervju s kakim levim francoskim lacanovskim filozofom oziroma psihoanalitikom. Za uravnoteženje pa še malo o tem, da slovenska hrana po kakovosti nima tekmeca ne samo na Zemlji, temveč tudi v vsem Vesolju.

Evropske volitve, na katerih sta kar močan poraz doživela Igor Lukšič in Zoran Janković (skupaj z njegovim »špicenkandidatom« Mencingerjem), kažejo na dve stvari. Ljudem je očitno dovolj prevlade (kaviar)levičarjev, (kaviar)sindikalistov, (kaviar)medijskih delavcev, (kaviar)levičarskih profesorjev in tajkunov.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.