SDM Krakov: Zastave, lepe in očiščene

Desničarski nacionalisti bi se ob tolikih zastavah morda ozdravili svojih grenkih in nadutih misli o edinozveličavnosti rase ali civilizacije, ki ji pripadajo. Morda bi jim potegnilo, kako malo krščansko zna biti včasih njihovo zavzemanje za „krščansko“ Evropo. Levičarski multikulturalci bi se morda končno le vprašali, zakaj pa njim ne uspe kaj takega.

Svetovni dan mladih v Krakovu: prisotni tudi LGBT

Četudi »LGBT pristan« na zunaj ne izgleda nevaren, se pa postavi vprašanje v kakšno konfuznost in slabo interpretacijo vere bo potegnil prisotne. Program namreč ponuja različne filme o spolni usmerjenosti in spolni identiteti, izbrani gostje bodo spregovorili o temah, kot so, »Kako brati Sveto pismo na queer način?« ali »Kaj je katoliški queer aktivizem?«.

Papež in predsednica

Res je zanimivo naključje, da je papeža Frančiška prvo apostolsko potovanje popeljalo prav na svetovni dan mladih, in to v “njegovo” Latinsko Ameriko. Toliko bolj, ker bi moral dogodek brez svetovnega prvenstva v nogometu biti šele leta 2014, letos pa smo na njem pravzaprav pričakovali še Benedikta XVI.
Temu primerno je seveda navdušenje v Braziliji, ki jo sicer že zaradi razsodbe enega pontifeksovih davnih prednikov (za katerega bi se danes marsikdo raje naredil, kot da ga ni bilo) uradni jezik loči od Bergoglieve Argentine, vendar ni zaradi omenjenega dejstva nič manj latinskoameriška. Svoje posebnosti je pokazala že ob sprejemu novega rimskega škofa.

A. Maver, Dnevnik: Ob boku Rihanni

Čeprav je bila izvolitev Jorgeja Marie Bergoglia za dvestošestinšestdesetega rimskega škofa videti presenetljiva, je tik pred njegovim odhodom na svetovni dan mladih v Brazilijo že jasno, da so v konklavu zbrani kardinali zelo dobro vedeli, … Beri dalje

Klikanje in tvitanje – pot v nebesa

Prihodnji teden, ko se bo v brazilskem Riu de Janeiru poldrugi milijon mladih srečal s papežem Frančiškom, bo to tudi priložnost doseči popoln odpustek. In to ne le za tiste, ki jim bo uspelo priti v oddaljeni Rio, ampak tudi tiste, ki bodo svetovni dan mladih (SDM) v živo spremljali tudi s pomočjo elektronskih medijev. Sama udeležba za odpustek, s katerim preko Cerkve dosežemo odpustitev božje kazni za storjene grehe ali preprosteje povedano, pridemo v nebesa, ne bo dovolj. Pogoj za odpustek je tudi opravljena spoved, ki jo lahko opravi samo duhovnik na štiri oči. To pa, mimogrede, vključuje tudi iskreno kesanje, saj samo izgovarjanje molitvenih obrazcev ne dovolj. Vodja papeškega sveta za družbena omrežja, nadškof Claudio Maria Celli pa opozarja, da se samo s klikanjem z miško ne pride v nebesa.

En dogodek, dve Španiji

Za nami je nov cerkveni “dan mladosti”, kot je tovrstne dogodke pred leti posrečeno poimenoval Tone Hočevar. Čeprav je v tako razkošni izvedbi potekal že enajstič, so se ob njem mogoče celo bolj kot ob … Beri dalje

Mladi so naše upanje

Letos v avgustu obeležujemo dogodke mednarodnih oz. svetovnih razsežnosti, ki so namenjeni mladim. 12. avgusta je mednarodni dan mladih, med 15. in 21. avgustom bo v Madridu potekal Svetovni dan mladih. Med 12. avgustom 2010 … Beri dalje