Prejeli smo: Nič o stanju v družbi brez mladih!

mladi_brezposelniSporočilo za javnost

12. avgusta obeležujemo Svetovni dan mladih in v Slovenski demokratski mladini želimo opozoriti na sedanjo družbeno strukturo, ki je, bolj kot kdajkoli prej, naravnana tako, da so v ospredju starejši, mladi pa smo pozabljeni in v drugem planu družbene strukture.

Mlajša generacija je danes številčno manjša od starejše populacije. Na vodstvenih položajih v gospodarstvu, politiki in ostalih položajih v družbi prevladuje starejša generacija, ki ima v rokah večino vzvodov moči in odločitev.

Mladi trenutne gospodarske in finančne krize nismo povzročili, smo pa tisti, ki jo najbolj občutimo ter jo s svojo nezaposlenostjo in nižjim življenskim standardom plačujemo. Večina mladih, ki dobijo zaposlitev je zaposlenih za določen delovni čas, pa tudi dohodke imamo manjše, kot jih imajo starejši. V prihodnjih letih se bo upokojevalo čezdalje več ljudi, hrati pa se bo zaposlovalo čezdalje manj mladih.

Brezposelnost mladih v Sloveniji se je lani povečala za več kot 30% in je ena izmed najvišjih v Evropski uniji. Ne slepimo se, da nam bo 10 milijonov evrov, ki jih bomo dobili iz evropskih pomoči pomagala. Mladi si raje izberimo politiko participiranja in angažiranosti ter recimo ne strategiji prilaganja, ki je zavzela mlado populacijo.

Slovenska demokratska mladina