Zagreb gre na levo

V županski bitki za Zagreb prepričljivo vodi Tomislav Tomašević iz koalicije Zmoremo! (Možemo!), ki je v svojem večinskem delu še najbližja slovenski Levici. Nekaj časa je celo kazalo, da bo Tomašević postal župan že v prvem krogu.

Kdo je zmagal na Hrvaškem?

Pojav stranke Most neodvisnih list nekoliko spominja na pojav Državljanske liste Gregorja Viranta na volitvah leta 2011. V DLGV so pomembno vlogo igrali sošolci pravniki, v Mostu bodo imeli glavno besedo kolegi zdravniki. Prgomet se je razšel s Kramarkom podobno kot Virant z Janšo. Most zahteva liberalne gospodarske reforme, je pa manj liberalen, kot je bilo moštvo okrog Janeza Šušteršiča.

Malo mešano s priokusom Zagreba

Če so že po prvem krogu hrvaških lokalnih volitev nekateri govorili, da se lahko z malo domišljije imajo za zmagovalce skoraj vsi, je to po drugem polčasu še bolj res. Vsaj obe največji stranki sta zabeležili vsaka nekaj sladkih zmag in vsaj toliko grenkih neuspehov. Tako so socialdemokrati, stranka po prvem krogu precej obstreljevanega hrvaškega premierja Zorana Milanovića, gotovo najbolj ponosni na osvojitev drugega največjega hrvaškega mesta Splita. Z minimalno razliko jim ga je zagotovil Ivo Baldasar, ki je obenem prekinil vse od leta 2005 trajajočo dominacijo desnice, najprej v hadezejevski in nato v populistični podobi Željka Keruma.

Puc: Pahor jahal le enega konja

Bliža se konec politične kariere Boruta Pahorja. Začel jo je v drugi polovici osemdesetih letih v centralnem komiteju slovenske partije. Kot mi je dajal v pogovoru pred zadnjimi volitvami, je bil »uradnik v aparatu«. Zajahal … Beri dalje