Nestorjeva kronika pripoveduje o Slovencih

Nestorjeva kronika, ki jo je v Moskvi odkril baron Žiga (Sigismund) Herberstein, ki je kot diplomat služboval pod nemškimi cesarji Maksimilijanom I., Karlom V. in Ferdinandom I., med letoma 1517 in 1526 pa je dvakrat obiskal Rusijo, pripoveduje tudi o Slovencih.

Panter – zgodovinski simbol slovenskega naroda 3. del

Črni panter se je v času osamosvojitvene medijsko-politične kampanje pogosto pojavljal v javnosti. Med vidnejšimi ga je uporabljalo domoljubno gibanje SAMO (Gibanje za odcepitev Slovenije od Jugoslavije) ter manjša prostovoljna enota, imenovana Slovenska garda.

Panter – zgodovinski simbol slovenskega naroda 2. del

Poleg knežjega kamna, vojvodskega prestola, kamnitih miz dvanajstij (ob katerih je zasedala in pravdala slovenska veča pod lipo, slovenskim drevesom življenja), kipcev slovenskega sončnega boga Belina ter njemu posvečenih tročanov ipd., je prav panter eden pomembnih povezovalnih, zgodovinskih insignij slovenskega naroda.

Panter – zgodovinski simbol slovenskega naroda 1. del

Ob nedavni dobri novici, da bo na protokolarnih darilih, ki jih bo Slovenija ob predsedovanju Svetu EZ delila evropskim državnikom, upodobljen (slovenski) karantanski črni panter (grb slovenske srednjeveške države Karantanije), so sovražniki slovenskega naroda zagnali nenormalen vik in krik proti simbolu slovenstva – panterju kot tudi proti državi Karantaniji.

Kritika konservativna: Koliko smo stari Slovenci?

Članek o stranpoteh slovenskega zgodovinopisja je zbudil mnogo zanimanja ter tudi odgovor dr. Roka Stergarja z ljubljanske Filozofske fakultete. Njegov odgovor temelji na stališču, da modernistična interpretacija naroda v slovenskem zgodovinopisju ni prevladujoča. To zgodovinsko … Beri dalje

Čezljubeljske analogije

Današnjo državno mejo smo prečkali na Ljubelju, prav tam, koder se je pred 70 leti vila dolga kolona beguncev, ki so bežali pred barbarskim komunizmom. 1200 let pred tem so naši karantanski predniki iskali zaščito pred avarsko nevarnostjo z vzhoda pri Bavarcih. Bavarci so v povezavi s Franki naše prednike zavarovali, Britanci pa so jih 1200 let kasneje izdali.

Začetki slovenske državnosti leta 1918

Država SHS pogosto še vedno ostaja krivično potisnjena v najtemačnejše kotičke zgodovinske zavesti slovenskega človeka in le medlo soustvarja njegov narodni ponos, čeprav gre sicer za kratkotrajen, a vendarle sila pomemben uspeh malega podalpskega naroda in še zlasti za dokaz uspešnega boja zatiranega ljudstva proti raznarodovalni tiraniji okoliških narodov.

Lepa naša domovina

Naša slovenska država, naše slovenstvo je odvisno predvsem od nas, od naše vztrajnosti, od našega ponosa. Poglejmo na primer zahodno od nas, v Italijo. V obdobju italijanskega narodnega boja za lastno državo (Risorgimento), v t.i. prvih dveh vojnah za italijansko neodvisnost v letih 1848–1861 je umrlo »samo« okrog 7000 Italijanov. Seveda nikomur v Italiji niti na kraj pameti ne pade, da bi zaradi dokaj majhnega števila žrtev zmanjševal pomen vojn za italijansko neodvisnost, kot se to žal prevečkrat počne pri nas zaradi »samo« desetdnevne osamosvojitvene vojne leta 1991 in dokaj majhnega števila žrtev v njej. No ja, morda tudi zato nekateri vztrajno širijo tezo, da brez NOB ne bi bilo samostojne Slovenije…

Ali po karantansko ali po balkansko

PISMO BRALCA. Ko spremljamo družbeno dogajanje vidimo, da se  nenehno postavlja dilema ali živeti po karantansko ali po balkansko. Pa čeprav smo po logiki stvari pričakovali, da s tem, ko smo si priborili samostojno državo, … Beri dalje