Aleš Maver: Pomembno je imenovati se Viktor

Evropska ljudska stranka, namesto da bi zgolj razkrinkala izjemno preprosti cilj za lepo zvenečim pojmom “neliberalna demokracija”, je dovolila, da se je spopad v bistvu zreduciral na soočenje Orbana in Junckerja.

Zgodba o dveh pravnih mnenjih

V preteklih dneh sta se slovenski medijski prostor (predvsem glavni akterji tega prostora oz. MSM) in posledično slovenska politika ukvarjali z objavo nemškega tednika der Spiegel, ki je razkril, da je pravna služba Evropske komisije … Beri dalje

Jean Claude Juncker, Marx in Kočevski Rog

Jean Claude Juncker je ob 200. obletnici rojstva utemeljitelja komunizma strastno pojasnjeval, da Marx ni kriv za premnoge zločine njegovih ideoloških naslednikov. Čas je, da se Junkerja povabi v Kočevski Rog, kjer se lahko na … Beri dalje

Platonova mornarja

Totalitarni režimi so se vedno bali močnih osebnosti. Enostavneje je namreč vladati prestrašeni, neodločni, oprezni in ubogljivi masi ljudi … Med 2. svetovno vojno so jim pri nas rekli »OR«. Oprezne riti. Ta družbeni element je omogočil vzpon revolucije, preživel povojne čistke in v 90ih omogočil komunistom politično preživetje. Rezultat te drže je tudi aktualni značajsko neizrazit, neodločen in nestanoviten vladni predsednik, ki le redko poimenuje stvarnost s pravim imenom, pa četudi gre le za ograjo/bodečo žico/tehnično oviro.

Kavarna Hayek: 7 mitov o alt-right*

Brexit je pomenil šok, zmaga Donalda Trumpa streznitev; ne samo za levico, ampak predvsem za desnico. Na desnici se je namreč dokončno uveljavilo gibanje s konservativnim nagonom in nabojem, ki je do temeljev zamajalo etablirane … Beri dalje

Kaj je šlo narobe?

Razbitost usmeritev je te dni na obisku v Sloveniji izpričal tudi Jean-Claude Juncker, predsednik evropske komisije, ki nam je predložil pet možnih poti za prihodnost Evrope. To je seveda slepilni manever. Tisti, ki imajo v Evropi realno moč, že sedaj vedo, kakšne interese imajo, zato tudi vedo, kakšno Evropo potrebujejo. Želijo le preveriti, kako bodo čim laže in čim hitreje prišli do želenega cilja.

Ampak on je mož časti!

Dobro desetletje v vrhu evropske politike in (skoraj) dve desetletji na čelu svoje države. Jean Claude Juncker, on je mož časti! Spravili so se nanj, češ da je ambicioznež in da je korporacijam in multinacionalkam omogočil veleutajo davkov, ampak Juncker je mož časti!

Tako mine slava sveta

Slovenija je preslikava povprečnega prevaranta in spletkarja (to, čemur v italijanščini pravimo “faccendiere”), ki misli, da se v njegovi osebi združujeta duh Konrada Adenauerja in Stevea Jobsa s pridihom svetosti papeža Frančiška. Zase misli, da je “Sveta Trojica en sam Bog”. To je tranzicijska miselnost, ki sta jo razvili aroganca in samooklicana vsevednost večine ljudi, ki so v različnih obdobjih pridobivali moč.

‘Ne’ desnemu evroskepticizmu!

Če ga Alenka v angleščini in po vsebini na zaslišanju v Evropskem parlamentu res ne bo prav hudo lomila, se bo dokončno res uspela zavihteti na komisarsko mesto. Morebitni kasnejši izsledki KPK bodo gospoda Junckerja ganili le, če jih bodo med evropskimi poslanci poprijeli v dovolj velikem številu. Najverjetneje pa – razen, če tega ne bo formalno storil predsednik vlade Cerar – Štefančev glas ne bo tresel bruseljskih hlač.

‘Banditka kravatarska’

Še niti leto in pol nazaj je Alenka Bratušek kot predsednica Vlade RS z navdušenjem prepevala Evviva il comunismo ter ploskala besedam pevca, ki je zlival žolč po Evropi. Zanj in za predsednico so bili ti, ki so v Evropi, največja banda. Danes, ko je izgubila mandat predsednice vlade, očitno v Evropi ne vidi več bande kravatarske, temveč dobro plačano službo.

J. Horvat, Nsi: Balkanizacija Slovenije

Sporočilo Alenke Bratušek ob začetku šolskega leta in obupanim delavcem Nafte Lendava. Gotovo bralci tokratnega Komentarja tedna pričakujete, da bom analiziral (ne)kvalitete in (ne)kompetentnost Alenke Bratušek, bodoče komisarke iz RS. Pa ne bom, ker to … Beri dalje