Odziv na tiskovno konferenco civilno-družbene iniciative nevladnih organizacij

PREJELI SMO. To nedeljo, 17. junija, bo potekal že 6. Festival družin (www.festival-druzin.si).

Danes je potekala tiskovna konferenca organizatorjev akcije pritiska in ustrahovanja sponzorjev Festivala družin, o kateri smo v preteklem tednu poročali na portalu iskreni.net in objavili tudi naš odziv nanjo: http://www.iskreni.net/druzba/aktualno/1322-nas-odziv-na-diskreditacijo-zavoda-iskreni-net.html.

Omenjena akcija je nevaren precedens v slovenskem prostoru:

1. Pomeni napad na prostore strpnega sobivanja. Prav to je namreč bil v preteklih letih Festival družin, ki so ga oblikovali ljudje različnih idejnih prepričanj in iskali to, kar nam je skupno in ne to, kar razdvaja. (Za ilustracijo: Festivala družin se je lani udeležilo 64 % družin, kjer sta starša poročena, 39 % družin, kjer starša živita v izvenzakonski skupnosti in 8% enostarševskih družin. Festivala družin se udeležujejo tako verni: cca. 55 %, kot neverni: cca. 45 %).

2. Akcija je grob poseg v delovanje svobodnega trga. Zgovorno dejstvo je, da smo tarča napada v Zavodu iskreni.net, kjer več kot 95 % sredstev dobimo na trgu. Družbena odgovornost podjetij mora na svobodnem trgu rasti iz avtonomne presoje in ne na podlagi ustrahovanj in ideoloških izključevanj.

3. Napoveduje trend omejevanje svobode govora v slovenskem prostoru. Zaskrbljeni smo ob dejstvu, da je naše odpiranje nekaterih prezrtih vidikov perečih družbenih vprašanj naletelo na grob poskus utišanja.

Naših sponzorjev ne zanima ideologija, ampak konkretni sadovi Festivala družin, ki so jih prepoznali. Obžalujemo, da se želja po ideološkem spopadu ne ustavi ob želji družin, da bi v miru preživele družinski dan v skupnem druženju.

V Zavodu iskreni.net ne želimo spodbujati kulturnega boja in v tem zaostrenem času poglabljati delitev v družbi. Posebej v dneh pred festivalom bi si želeli možnosti za mirno in korektno izpeljavo osrednjega slovenskega dogodka ob mednarodnem dnevu družin.

Mica Škoberne, tiskovna predstavnica Festivala družin

 

Opomba. O novinarski konferenci civilno-družbene inciative nevladnih organizacij je poročal STA:

Nevladne organizacije pozivajo k družbeno odgovornemu ravnanju sponzorjev Festivala družin

Ljubljana, 11. junija (STA) – Nova civilno-družbena iniciativa nevladnih organizacij je na današnji novinarski konferenci izrazila zaskrbljenost nad tem, da se v Sloveniji pojavljajo primeri, ko se preko sponzoriranja blagovnih znamk promovira in legitimizira ekstremna stališča. Ob tem so posebej izpostavili sponzoriranje Festivala družin, ki ga organizira Zavod Iskreni.net.

Predstavnik Voluntariata-SCI Slovenija Boštjan Kovačec je ob tem dejal, da so prejšnji teden začeli s pobudo, preko katere so sponzorje Festivala družin opozorili na nekatera stališča, ki jih zastopa Zavod Iskreni.net. Kot je poudaril, so na spletni strani zavoda zaznali “veliko nesprejemljivih stališč, sovražnega govora in spodbujanja sovraštva do žensk, predvsem v povezavi z njihovimi pravicami do splava, in do manjšin, predvsem homoseksualcev”.

Ob tem je Kovačec pojasnil, da so raziskave, ki jih zavod na svojih straneh navaja, ideološko pristranske in zavajajoče, napačno interpretirajo vzročne povezave, ob tem pa so dobljene še na podlagi napačnih statističnih postopkov. “Stalno navajajo dejstva, ki so v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije,” je poudaril.

“Mi pozivamo vsa podjetja, ki sodelujejo z zavodom Iskreni.net, da takoj prekinejo sodelovanje, da zahtevajo vračilo sredstev in jih prosimo, da so v prihodnje bolj pazljivi pri izbiri partnerjev, s katerimi sodelujejo,” je pojasnil Kovačec.

Organizacije, ki sodelujejo v pobudi, so Društvo Ženska svetovalnica, Društvo Ključ – Center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo SOS telefon za ženske in otroke-žrtve nasilja, Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM, Ženski lobi Slovenije, Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, Zavod Metina lista, Društvo za nenasilno komunikacijo, Zofijini ljubimcih – društvo za razvoj humanistike, Zavod Open, Škuc Magnus, Škuc LL in Voluntariat-SCI Slovenija.