Več kot 2.500 udeležencev 10. jubilejnega Festivala družin

festival druzinV nedeljo, 19. junija, na mednarodni dan očetov, se zaključuje že 10. osrednji nacionalni dogodek za družine, Festival družin, ki ga vsako leto pripravlja Zavod iskreni.net.

Osnovni namen Festivala družin je povezovanje družin in okrepitev njihovega zaupanja v vrednost lastne družine. Prav to je izkusilo več kot 2.500 staršev in otrok, ki so se kljub nekaj slabega vremena danes zbrali na Otočcu. 100 družin je Festival doživelo tudi kot kampiranje, saj so od petka do nedelje spali v šotorih. Število obiskovalcev je tako preseglo pričakovanja organizatorjev.

Program, pisan na kožo tako otrokom kot staršem, je omogočil, da je prav vsaka družina našla zase obilo zabavnih in koristnih dejavnosti. Priča so bili tako različnim gledališkim predstavam kot koncertom, sodelovali so lahko v ustvarjalnih delavnicah in športnih dejavnostih, videli so najrazličnejše živali in celo policijsko konjenico. Vodni navdušenci pa so prišli na svoj račun pri kopanju in družinskem raftanju po Krki.

»Danes živimo tako hitro. Družine včasih uspemo delati samo nujno, na pomembno – odnose – pa pozabljamo. Festival bi zato rad prinesel, da bi se zavedali, kaj smo kot družina, in da si vzamemo čas zase,« je povedala programska vodja Festivala, Polonca Sokol.

Osrednji nedeljski dogodek je bil okrogla miza »Strasti v družini«. Na njej so spregovorili pevec Adi Smolar, radijski voditelj Matjaž Merljak, terapevtka dr. Andreja Poljanec, podjetnica Helena Kodrič Mori in plesni učitelj Matjaž Brinovec, vsi tudi sami mame in očetje. Gostje okrogle mize so se strinjali, da je strast pozitivna. Je vir našega veselja, zagnanosti in ustvarjalnosti, kot taka pa je potrebna tudi za družinsko življenje. Hkrati je družina tisti kraj, kjer se učimo soočanja in konstruktivnega usmerjanja svojih strasti. Adi Smolar je prepričan, da je pri tem zelo pomembna dobra komunikacija. Helena Kodrič Mori je iz lastne izkušnje usklajevanja strasti do poklica in do družine povedala, da je za to zelo pomemben družinski »time management«. Andreja Poljanec pa je poudarila pomen stika med vsemi družinskimi člani.

Festival je z družino obiskal tudi župan Novega mesta, Gregor Macedoni. Vsem družinam je zaželel dobrodošlico v Občini Novo mesto in izpostavil, da se v občini zavedajo pomena otrok, ki so njihova prihodnja generacija.