Odprto pismo Programskemu svetu RTV Slovenija

Programski svet RTV Slovenije, spoštovane gospe, spoštovani gospodje!

Vaša odločitev o prepolovitvi števila oddaj Možinovih Pričevalcev naju je presenetila in prepričana sva, da se ne bi smela zgoditi. Je nerazumna in skrajno pristranska za vse tiste, ki želijo slišati tudi drugo plat zvona, ustvariti svojo lastno podobo o naši polpretekli zgodovini in tudi o sedanjem trenutku, ki je odraz zamolčane resnice o naši preteklosti.

Naša zgodovina ni resnična, vsa zgodovinska dejstva to dokazujejo. In to izmišljeno podobo o naši preteklosti pripovedujemo svojim otrokom in vnukom v osnovnih in srednjih šolah. Večina javnih občil objavlja le navidezno resnico, ki so jo ustvarili zagovorniki revolucije. Zločinov revolucije z lažjo ne bomo prekrili, brez resnice se ne bomo spravili. Zavestno prikrivanje resnice je zločin nad razumom in vestjo! Ne pridružite se tistim, ki to počno že 70 let!

Vi ste cvet naroda, ljudje z najvišjimi vrednotami, vaše odločitve morajo slediti tej odličnosti. Ni uravnotežene resnice, je le resnica, ki jo dokazujejo dejstva. Resnica, ki jo pripovedujejo Pričevalci, tem dejstvom pritrjuje. Naj zato utihnejo? Gospe in gospodje, čas je, da odstranimo tudi dvanajsto pregrado, ki ni v Hudi jami, ampak v naših glavah in naših srcih. Prikrili smo revolucijo, njene zločine, uničili arhive in vi ste se odločili utišati še Pričevalce. In ta odločitev naj bi bila krepostno dejanje. Ni, najmanj je krivična!

Predlagava, da svojo odločitev spremenite in ohranite dosedanje število oddaj, predvajanje pa premaknete v zgodnejši čas. Prispevajte nekaj za čast tega naroda!

Z ženo sva tudi Pričevalca in bila sva na »pravi« strani. Žena je bila tudi partizanka, vse najino sorodstvo pa med osvoboditelji. Videla in doživela sva to osvobajanje. Gospe in gospodje, nobenega osvobajanja ni bilo! Osvoboditelji so prišli, ko so se Nemci odločili za umik. Izvirno sliko našega osvobajanja je upodobila moja mama s stavkom: »Pr’letijo, popokajo, pa letijo!« Narod je trpel, tudi partizani, ne zaradi osvobajanja, ampak zaradi revolucije. Te resnice ne smemo zatajiti, to smo vendar mi in ne lažimo sami sebi. Laž ne more oblikovati klenega naroda! Pokažite mu njegovo pravo podobo, to je vaša priložnost in vaša dolžnost!

Prijazen pozdrav!

V vednost:
– Varuh človekovih pravic RS,
– Varuhinja pravic gledalcev,
– Nadzorni svet RTV Slovenija,
– V.d. generalnega direktorja RTV Slovenija Marko Filli,
– Direktorica Televizije Slovenija dr. Ljerka Bizilj.

V Ljubljani, 15.02.2017.