Nov tip nestrpneža?

PREJELI SMO. Nista še minila dva tedna, kar je v tajništvo našega tekstilnega podjetja prispelo nenavadno elektronsko pismo in telefonski klic, s katerim nas je gospod Boštjan Kovačec želel opozoriti na našo slabo poslovno odločitev.

Nismo mogli verjeti svojim ušesom! Da si je nekdo, ki nas ne pozna, z njim nikoli do sedaj nismo imeli stika in ni uporabljal naših izdelkov, vzel dopust in nas prostovoljno poklical samo zato, da bi nas opozoril na slabo poslovno potezo? Da skupaj z različnimi nevladnimi organizacijami (NVO), med katerimi so feministične in gejevske organizacije, žrtvuje svoj čas v skrbi za proizvodnjo pralnih plenic?

Kmalu smo iz telefonskega klica in mailov razbrali, da ne gre za nič drugega kot za škodoželjnost zavito v celofan skrbi. Da ne gre za skrb za naše podjetje, ampak za diskreditacijo in blatenje Zavoda iskreni.net, s katerim že več let dobro sodelujemo.

V kolikor bi bila vsebina portala Iskreni.net res sporna in celo protizakonita, bi za to pobudniki akcije lahko uporabili vsa pravna sredstva. Morda pa bi kot ljudje svobodnega in odprtega duha pristopili k vodstvu zavoda in jih opozorili na vsebine, ki se jim zdijo sporne, ali jih prizadenejo? Toda odločili so se drugače in ubrali precej bolj zahrbtno pot: zaradi njim nesprejemljivih stališč zavoda so se odločili onemogočiti njegovo delovanje tako, da bi prekinili vir sredstev.

Zavod iskreni.net organizira največji dogodek za družine, Festival družin. In tako so omenjeni pisali in klicali podjetja, ki smo se odločila sponzorsko sodelovati v programu. Opozorili so nas na sporna stališča Zavoda iskreni.net, od katerih je bila večina stavkov vzeta iz konteksta ali pa iz anonimnih forumov. Po opozorilu so nas začeli prepričevati, naj odstopimo od sponzorstva, saj naj bi bil Festival družin ekstremističen dogodek. Mimogrede – na Festivalu družin smo sodelovali že 4. leto in še nikoli nismo zaznali nikakršnega ekstremizma, niti “promoviranja” stališč, ki bi lahko odpirala ideološke teme!

Opozorilo se je hitro prelevilo v pritiskanje in grožnje, češ, da se bomo znašli v medijskem škandalu. Ker jih nismo ubogali, so svoje grožnje tudi uresničili. Tako se je v nekaj medijih brala izjava dr. Vesne Leskovšek, ki je na tiskovni konferenci izjavila: “Vzpostavlja se nov tip nestrpneža. Če je prej prevladovala podoba obritoglavca z boksarjem in pitbullom na vrvici, se sedaj kaže nov tip nestrpneža v vlogi družinskega človeka, ki ga srečamo na Petrolovem bencinskem servisu, plačuje z Dinners plačilno kartico in kupuje plenice Racman.”

Zaradi potrebe po tem, da zaščitimo naše stranke, moramo zapisati nekaj besed o »novem tipu nestrpneža«. Naši kupci so izobraženi in osveščeni starši, katerim ekologija ni le moderna ideja, ampak so za zdravje svojih otrok in za naravo pripravljeni vložiti svoj čas in energijo (oprati plenice). Poleg tega so to starši, ki svoja sredstva razporejajo ekonomično in tudi podpirajo slovensko proizvodnjo tekstilnih izdelkov, ki sicer zaradi ponudbe kitajskih tekstilnih izdelkov izumira. Naj omenimo dejstvo, da tuje države pralnim plenicam priznavajo celo poseben status, saj nekatere države ali regije subvencionirajo njihov nakup.

Ravnanje nevladnih organizacij se nam zdi skrajno neprimerno, izjava nekoga z nazivom doktor pa žaljiva in ponižujoča. V času recesije smo eno izmed slovenskih podjetij, ki s podjetnostjo in rednim razvojem izboljšuje ekološke pralne plenice, modro razpolaga s svojimi sredstvi in tenkočutno pristopa do svojih strank.Ogorčeni smo, da nam organizacije, ki so v veliki večini financirane iz državne blagajne (v katero sami prispevamo previsoke davke), narekujejo, koga smemo sponzorirati in koga ne. In ker nismo bili poslušni, so nas razglasili za družbeno neodgovorno podjetje, naše kupce pa za nestrpneže!

Veseli smo, da se večina podjetij, katerim so grozili, ni prestrašila, temveč je spoznala njihov namen. Tako je bil Festival družin na Rogli še en prekrasen dogodek za družine. Mnogo različnih družin smo srečali ta dan, mnogo veselja, ljubeznivosti in strpnosti. Mirna množica ljudi sicer ni glasna, a o strpnost in svobodi govora pove več kot tisoč besed in izzivalnih transparentov. O tem, kdo je nestrpnež, pa si lahko vsak misli svoje/ustvari svoje mnenje.

Irena Rupar, Viral d.o.o.