NLB, slovenska jama brez dna

NLBV zadnjih dneh je po medijih zaokrožila novica o novem paketu tri milijardnih slabih posojil, ki bi naj bila spravljena v našem »nacionalnem šampionu« – banki NLB. V Društvu Evropska Slovenija smo nad takimi informacijami zelo zaskrbljeni. Zato pričakujemo, da bomo mi (davkoplačevalci), ki smo, žal, tudi lastniki banke, nemudoma prišli do pravih podatkov. V primeru ponovnega obsežnejšega prenosa slabih terjatev na slabo banko in ponovni dokapitalizaciji NLB, bi se lahko naš javni dolg povzpel čez psihološko mejo 100%, kar bi lahko imelo neslutene posledice za slovenske javne finance. Vsak od nas davkoplačevalcev bi moral v jamo brez dna, NLB, metati, novih dodatnih 1,500 evrov. Dovolj je!

Ob tem želimo opozoriti še na nedavne rezultate stresnih testov, kjer so glavni slovenski bankirji povedali, da ni razloga za paniko, saj obe največji banki (NLB in NKBM) testov nista opravili le v primeru črnega scenarija, sicer pa bosta že z letošnjimi dobički pokrili potreben manko v višini nekaj deset milijonov evrov. Pomirjujoč ton centralnih bankirjev je pričakovan, ne drži pa teza, da posledic za državljane ne bo.

Posledice za nas – državljane so bile že izjemne. Že v preteklih letih smo večkrat dokapitalizirali naš bančni sistem, daleč najbolj izrazito pa v zadnjih letih. Le poglejte na prvo stran statističnega urada, kjer boste videli vse aktualne podatke o Sloveniji, med drugim tudi to, da je znašal primanjkljaj države za leto 2013 neverjetnih 14,6% BDP. In sedaj, ko smo v banke torej zmetali milijarde evrov, se naši največji banki pohvalita z dejstvom, da imata nekaj deset milijonov evrov dobička, ki ga bosta zadržali v bankah in potem bo vse zopet v redu.

Dejstva pa so sledeča. Dejstvo, da po tako izdatnih dokapitalizacijah obe banki, še vedno padeta na testih, je katastrofa. Dejstvo, da obe banki po tako izdatnih dokapitalizacijah ustvarita le nekaj deset milijonov dobička, je katastrofa. Dejstvo, da oba direktorja še vedno zasedata svoji mesti, je katastrofa. Dejstvo, da državni bankirji očitno mislijo, da je dobiček državnih bank njihov, je še večja katastrofa, saj dobiček pripada lastnikom. Ker smo, žal, lastniki obeh bank vsi državljani, je teh nekaj deset milijonov evrov torej naših. In če nam jih bodo ponovno vzeli, pomeni, da smo banke spet dokapitalizirali davkoplačevalci. Katastrofa pa je tudi to, da smo edina država v EU, kjer sta na testih padli obe največji banki v državi, sploh pa smo unikatni v tem, da je padla največja banka v državi.

Glede na navedeno torej pričakujemo, da Vlada RS nemudoma preko svojih nadzornikov preveri situacijo v naši največji banki in nas lastnike o dejanskem stanju seznani ter prepreči ponoven udar na naše denarnice.

Društvo Evropska Slovenija, 11. 11. 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.