Kdor zna, ta se zna postaviti proti drugorazrednim!

Poslušam, berem pritožbe, da bi (že) nekatere že radi preganjali zaradi sovražnega govora. To nam daje videz, da se strahopetni oblastniki že zavedajo, da je sovražni  govor začel ogrožati njihove »stečene tekovine«! Čeravno še nimamo popolne demokracije, sovražnega govora ne more biti. Tudi gostilniško šinfanje oblasti pri šanku, kar je v komunizmu bil vir iskanja delikventov, danes ne sme biti  sovražni govor. Drugo pa je, kdo ocenjuje , kaj je in kaj ni sovražni govor!

Videz politične pluralnosti s Tanjo Gobec 

Že v šestdesetih prejšnjega stoletja so mediji začeli počasi razkrajati komunizem. Zavedeni partijci so začeli spoznavati, da se v kapitalizmu živi lepše. In danes, imamo še ta » hudičev« internet! Pri tem pa tudi mislim, da internet ni lastnina (beri: komunistična lastnina), da bi s to dobrino kar sami razpolagali. Kidrič je »svojim« že davnega leta 1941 zapovedal, to lahko preberemo, v tistih časih strogo zaupnem dokumentu, v 16. točkah – Deklaracija CK KPS. Avtor tega dokumenta je v njem med drugim navedel, koga je vse potrebno ubiti, »da se bo komunizem razcvetel«. Koga vse je potrebno ubiti, pa odločajo le stari preverjeni komunisti!

Ob nedeljah zvečer bomo sedaj na nacionalni televiziji lahko spremljali novo oddajo »Politično s  Tanjo Gobec«. Če sodimo po prvi premierni predstavitvi, ki smo ji bili priče pred nekaj dnevi, smo se lahko prepričali, da bo to še ena oddaja, ki bo le navidezno pluralna, kar bi sicer od nacionalne televizije, katero vsi plačujemo, bilo pričakovano in seveda povsem samoumevno. Pa da me bralci ne boste narobe razumeli, sicer pa pozdravljam vsako novost v katerikoli medijski hiši, na nacionalni televiziji pa še posebej!

Kaj je bilo po mojem mnenju narobe z oddajo, kaj me je v resnici zmotilo. Oba gosta, sogovornika voditeljice oddaje, sta namreč bila iz istega gnezda. Ko sem ju poslušal, sem se spomnil, na že preminulega hrvaškega književnika, nekdanjega disidenta, Vlada Gotovca. Bil je tudi predsednik hrvaške liberalne. Venomer je ponavljal, da v njegovi stranki ni prostora za nekdanje komuniste, tudi tiste ne, ki so bili samo pol ure pri komunistih!

Nekateri še uživajo socializem!

Trdim tudi, da pri nas nekateri še uživajo socializem! Sem ”kulaški” sin in vem, kaj so bili svinčeni časi za kmeta, ko se je vse delalo s ciljem, da kmalu  kmetov več ne bo. Zato sem moral od doma v šolo – doma so rekli da ti le tistega, kar je v glavi, nihče ne more vzeti –, in po končanem šolanju sem šel v službo med proletarce. Zato poznam obe plati! Vsi, ki smo v socializmu hodili v službo, smo imeli plačo zagotovljeno, pa če smo kaj delali ali smo samo hodili v službo. To še danes na lastni koži doživljam! V mislih imam nekatera mesečna plačila z položnicami. Ne morem se sprijazniti, recimo z obračunavanjem porabljen električne energije in tudi vode. Ne glede, če te dobrine uporabljam varčno, kot se v javnosti venomer trobi, vedno skoraj enako plačam! Trdim , da je propaganda za varčevanje z elektriko le navaden blef.

Danes sem na primer dobil tudi položnico za porabljeno električno energijo , ki jo potrebujemo v naši zidanici v Halozah, pa si jo oglejmo:

Poraba po števcu za december 2018 je bila 3 kWh, kar ob ceni enote porabe 0,07349 eur znaša samo 0,22 eur. Zdaj pa še nesrečni aneksi – dodatki kot recimo za učinkovitost, za prispevek SPTE+OVE (?), pa prispevek za delo oper. trga (?), trošarina, priključna moč … Menda malokdo ve, kaj pomenijo ti aneksi, ki pa v primeru moje zidanice znesejo kar 2,45 evra. Seveda na računu ne manjka še 22 % davka na dodano vrednost. Tako je na koncu na položnici zapisan znesek 4,90 evra za borih 3KWh porabljen električne energije. Ne smemo še pozabiti, da bi mi lahko zaračunali še RTV naročnino, ki vezana na uporabnike električnih števcev.

Kdor zna, ta se zna postaviti proti drugorazrednim!

Po logiki tržnega gospodarstva, bi se morale plače zaposlenih v proizvodnji teh dobrin oblikovati na osnovi uspešnosti prodaje njihovih proizvodov. Žal temu ni tako, saj so njihove plače vedno enake, visoke, kot so bile tudi v socializmu. Vemo tudi, da so v socializmu v teh organizacijah imeli sindikalne domove največkrat je bilo to nekje ob morju. Poznam primere, da so nekateri celo večkrat v letu koristili te zanje poceni možnosti letovanja. In zanje, ki so si ohranili sorazmerno dobre plače, ta »stečena navada« velja še danes! Kar prikazuje tudi zgoraj predstavljen obračun porabe električne energije v moji haloški zidanici.

Z opisanim je povezano tudi vprašanje naše produktivnosti dela, s katero je povezana tudi plačna politika.. V samoupravljanju smo s produktivnostjo bili na repu v Evropi in menda tudi v svetu! In tudi danes s produktivnostjo zaostajamo za razvitim svetom. S tem se v državnem sektorju nihče ne ukvarja, znali pa so poskrbeti za višje plače javnih uslužbencev.