Nedeljski Dnevnik sporoča vojno napoved Janševi vladi

Bo Šarec uresničil Kučanove sanje o "žlahtni desnici"
Nedeljski Dnevnik sporoča vojno napoved Janševi vladi

Ni pogosto, da se Časnik ukvarja z dominantnimi mediji, tokratni Nedeljski Dnevnik pa naj bo izjema. Nekateri poznavalci zakulisij namreč menijo, da prinaša vojno napoved Janševi vladi. Gre seveda za veliki, praznični pogovor z Milanom Kučanom.

Več kot očitno je, da se nekateri nikoli ne bodo sprijaznili z izgubo oblasti. Ali pri brezumnih napadih nekaterih novinarjev, ki vsak vladni ukrep razglasijo za napad na demokracijo, ne gre za ravnanje, da se njihovi (beri denarnica), čim prej vrnejo na oblast. Tako je enega od svojih prispevkov zaključil Ravnjak. V svojem razmisleku se ni mogel ogniti času druge Janševe vlade, ko so se nenadoma začeli orkestrirani napadi na vlado po raznih medijih. Takrat so razglašali, da je v Sloveniji zaradi ravnanja vlade izbruhnila lakota, danes pa smo na robu vojaškega puča, pa še na veliko se razmetava z denarjem za zaščitno opremo. Ko je bila javnost ustrezno »preparirana«, je še zapisal Ravnjak, »so sledile ”ljudske vstaje”, za katere danes vemo, da so bile dirigirane z rdečo dirigentsko paličico malega moža z modrimi očmi iz Murgel …«

Kučan naročil Šarcu, da zruši Janševo vlado?

Mnogi so seveda živeli v zmotnem prepričanju, da se je Kučan zaprl v karanteno in čaka boljših časov. Tudi sicer sodi med rizične skupine državljanov, katerim je z vladnimi ukrepi namenjena posebna skrb. Sicer tudi ni imel prav nobene potrebe, da se izpostavlja virusom, saj preko Foruma 21 obvladuje medijski imperij, ki obsega večinske časopise in elektronske medije. Tako kot mu je uspelo ustvariti psihozo, tako piše Granda, da je janšizem najnovejša oblika fašizma, v času epidemije njemu pokorni mediji zgolj nadaljujejo z napadi na vlado, ki se med drugim ukvarja tudi s posledicami napačnih in zapoznelih odločitev Šarčeve vlade. Nekateri so celo prepričani, da naj bi šlo celo za načrtno sabotažo s ciljem, da bi postala pandemija v času nove vlade popolnoma neobvladljiva. Da bi na ta način novi vladi lahko očitali nesposobnost, nato pa bi tako zrevoltirano ljudstvo zopet pozvali na ulice?

Nedeljski Dnevnik in Šarca z napovedjo interpelacije je potrebno povezati v celoto

Da uspevajo ukrepi, ki počasi omogočajo vrnitev iz karantene, je spodbuden podatek o uspešnem delu Janševe vlade. Je pa očitno tudi pravi čas za vrnitev malega moža z modrimi očmi iz Murgel. Prišel je v teh dneh skozi največja vrata. Ta konec tedna Nedeljki Dnevnik, ki praviloma napoveduje prelomne dogodke, ponuja v branje veliki intervju s Kučanom. Spomnimo se Patrije. To pot Kučan ne prinaša zgolj v celofan zavitih lepih besed, pač navodila, kako naj se v prihodnje ravna z Janševo vlado. V zraku je tudi napoved interpelacije gospodarskega ministra, ki je eden od podpredsednikov koalicijske vlade. Oboje, Nedeljski Dnevnik in Šarca z napovedjo interpelacije je potrebno povezati v celoto.

Prav napoved interpelacije pa je nekaj, kar se očitno lahko zgodi samo v Sloveniji. Gospodarskega ministra Počivalška (ne opredeljujemo se do njegovega dela in njegove morebitne vpletenost v nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme) naj bi interpretiral Marjan Šarec, nekdanji predsednik vlade, ki je s svojim odstopom želel izsiliti predčasne volitve. Celo Kučan za Nedeljski Dnevnik pove, da smo po padcu vlade Marjana Šarca »v konkretnih razmerah imeli srečo, da nismo šli na volitve, temveč se je sestavila koalicija, takšna, kot je«, saj je presodil, da je »razmeroma učinkovita« v spopadanju z epidemijo.

Kučan presodil, da je SMC šibek člen v Janševi vladi

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Seveda je Kučan presodil, da ni čas za frontalni spopad z »janšizmom«, saj so na voljo enostavnejše poti za destabilizacijo Vlade ali celo njen padec. Ne nazadnje je tudi javno mnenje naklonjeno Vladi, Kučan pa se na javno mnenje spozna še iz osamosvojitvenih časov. Tako je dozdajšnje ukrepe v boju s koronavirusom ocenil kot ustrezne, delo vlade na tem področju pa kot odgovorno. Od oblasti ta čas zgolj pričakuje natančnejše informacije, pomirjujoče tone in predvsem argumente, s katerimi se ostri ukrepi upravičujejo.

Da pa ga njemu naklonjeni mediji ne bi slučajno narobe razumeli, da je celo spremenil svoje mnenje, morda celo sklenil zavezništvo z Janšo, je v isti sapi izrazil skrb, da, »bodo v imenu borbe z virusom žrtvovane demokracija, človekove pravice, svoboda medijev, … da pod krinko boja s koronavirusom postajamo drugačna družba.«

Seveda je potrebno pogovor, ki ga je objavil Nedeljski Dnevnik, prebrati do konca, kajti bistveno je povedano nekje drugje. Kučan je namreč povedal, da so na preizkušnji stranke, ki so se v koaliciji priključile SDS, torej DESUS; SMC in NSi. »Ob vstopu v koalicijo so trdili, da stopajo vanjo pod pogojem, da se ne bo lotevala ideoloških tem, temveč bo do konca mandata izpeljala že začete projekte. Zdaj pa se, kot kaže, dogaja nekaj drugega.«

Janševa vlada ogroža dolgoročno prevlado levega bloka

Kučan je opozoril je, da se SDS na hrbtih koalicijskih partnerjev očitno že pripravlja na volitve. Zato je potrebno Vlado ustaviti, po možnosti zrušiti, saj je ogrožena dolgoročna prevlada levega bloka in vseh, ki so nanj tradicionalno prisesani. Šibek člen je očitno Počivalšek, predsednik druge največje vladne stranke SMC. Marjan Šarec je dobil priložnost, da popravi napako, ko je z odstopom dopustil oblikovanje Janševe vlade.

Kučan se je torej vrnil iz karantene, Šarec pa je dobil nalogo, da zruši vlado. Vendar ne bodimo naivni. Obstoja tudi možnost, da je bil Šarčev odstop dogovorjen, da bi se z volitvami uredile razmere v njegovi koaliciji. Če je imel Kučanov blagoslov, bomo zvedeli kasneje. Žal so jim načrt pokvarili vodilni epidemiologi NIJZ, ki so svetovali Šarčevi vladi. Zanje pa vemo, kako so svetovali. Celo okuženi zdravniki so se lahko s počitnic v Italiji vrnili nazaj v ambulante.