Mrtva srca mest

Qlandia Nova Gorica / vir: https://www.qlandia.si
Qlandia Nova Gorica / vir: https://www.qlandia.si

Postavimo rotovž in Kettejev vodnjak v Qlandijo!

Te dni pred božičem in novoletnimi prazniki, ko je bilo že vse v veselodecembrski mrzlici, sem po nakupih in malo kar tako zavil v našo nakupovalno središče Qlandija. Ko me je nosilo v pisani množici ljudi med razsvetljenimi trgovinami in lokali, se me je dotaknilo nenavadno občutje, da sem nekoč po taki Qlandiji že hodil. Samo kdaj in kje?

Pa se mi je kmalu posvetilo. Seveda, spomnil sem se na tista davna leta, ko je podobno živahno vrvel novomeški Glavni trg in smo se meščani srečavali, dobivali ali vsake toliko časa le sprehodili po “placu”. Glavni trg je bil srce mesta in nepogrešljiv del bivanja v njem, tako osredinjen v naše doživljanje mesta, da si rekel “Grem v mesto”, ko si hotel povedati, da greš na Glavni trg. Ja, ko sem se odpravil z doma na Kapitlju na lučaj oddaljeni Glavni trg, sem rekel, da grem v mesto.

Glavni trg že dolgo ni več to, kar je bil, kljub resnim prizadevanjem, da bi staro mestno jedro ponovno oživili in mu vrnili nekdanji utrip. Ne samo v Novem mestu, tudi v drugih slovenskih mestih so podobna prizadevanja, a kakšnih večjih uspehov ni videti. Stara mestna jedra so odmrla, so mrtva srca mest, namesto njih živahno utripljejo nakupovalna središča. Občasno sicer zaživijo ob kakšnem dobro pripravljenem in oglaševanem dogodku, zvečine pa životarijo, če se že niso preobrazila v prenatrpana turistično-nakupovalno-gostinska središča. Niso več srce mesta. In najbrž tudi ne bodo več. So what?! Postavimo rotovž in Kettejev vodnjak v Qlandijo!

Milan Markelj, KD Severin Šali