Melanijina potica

Zaradi zvočne podobnosti besed »potica« in »pica« je marsikateri nepoznavalec slovenske kulinarike pomislil, da se je papežu Frančišku zareklo. Toda mediji so svetovno javnost nemudoma seznanili z dejstvom, da se Sveti oče nikakor ni zmotil, ampak da gre za še neodkrito dobroto, ki potrpežljivo čaka na sladokusce po vsem svetu. In očitno je prav sedaj napočil trenutek, da se specialiteta, ki se je vse doslej skrivala v zatišju slovenskih domov, pa še to le ob prazničnih priložnostih, naposled le znajde na ameriških in drugih tujih jedilnikih.

Frančišek & Melanija: oba poznata potico  

Ob nedavnem Trumpovem obisku v Vatikanu je namreč besedo potica omenil sam papež Frančišek. In ker je to napravil v prisotnosti prve dame ZDA, je bil učinek še toliko večji. Pecivo je bilo povsem slučajno v središču pozornosti kar dveh zvezdnikov hkrati. Obenem je zanimanje za to praznično dobroto verjetno spodbudilo tudi dejstvo, da Melanija že sama po sebi velja za skrivnostno, pravzaprav kar malce kontroverzno osebnost, saj številne stvari, ki so z njo povezane vzbujajo začudenje, zanimanje ali celo navdušenje.

Hčerka nekdanjega komunista

Trenutna ameriška prva dama med drugim navdušuje svoje oboževalce z dejstvom, da se zdi kot nekakšna »eksotična lepotica Pokahontas«, ki prihaja iz še bolj eksotične deželice, tam nekje za devetimi gorami in devetimi vodami. Mnogi Američani ne premorejo niti toliko geografskega znanja, da bi jo zamenjali za Slovaško. Tisti, ki se imajo za malce bolj razgledane pa so zmožni izumiti kakšno skovanko v slogu Čehoslovenije katere del naj bi bila še nedavno naša podalpska deželica. Še posebej vznemirljivo pa je dejstvo, da je Melanija hčerka nekdanjega partijca, pa tudi to da si je pot do slave tlakovala tako, da je za nekatere revije pozirala gola.

Američanka z »ruskim« naglasom

In navsezadnje je tu še njena angleščina z nadvse zabavnim slovanskim akcentom. Tudi njena značajska zaprtost predstavlja pravo nasprotje ekstrovertiranega Donalda. Ravno zato več kot očitno odstopa od v povprečju precej glasnejših Američank. In ker Melanija po ustaljenih ameriških manirah ne izpljune vsega kar ji leži na duši, njeni sodržavljani posvečajo toliko več pozornosti njeni telesni govorici, da bi na takšen način lahko vsaj približno ugotovili kakšno je njeno trenutno razpoloženje. Njena nedostopnost ter redkost pojavljanja pred kamero, pa jo prav gotovo delata še toliko bolj mikavno za novinarsko stroko.

Potica privlačna kot Melanija

Skupaj z njo pa vse bolj mikavna postaja tudi slovenska potica. Takoj, ko se je slednja znašla pod žarometi  svetovne pozornosti, so mediji kar na lepem že razpolagali z recepturami za njeno pripravo. Seveda so se našli tudi takšni malce bolj površni opisi, ki so jo okronali zgolj za »kruh z orehi«. Se bo naposled po prepoznavnosti le zavihtela med najbolj znane in cenjene sladice sveta kot je Sacher torta, ali pa bo sčasoma celo postala nekaj tako vsakdanjega kot so hamburgerji, kebabi in pice. Poleg Melanije jo menda obožuje tudi sam papež Frančišek, saj jo je spoznal v rodni Argentini, kjer je imel stik s tamkaj živečo slovensko diasporo in njenim kulturnim izročilom.