Medijska manipulacija

Z javnimi občili se bolj ali manj vsakodnevno srečujemo, torej tudi z informacijami, ki nam jih posredujejo. Ob tem je pomembno, da znamo kot dobri bralci prepoznati različne oblike manipulacij, s pomočjo katerih nam želijo določeni interesi vsiliti »željen« način razmišljanja oziroma pogled na določeno stvar, dogodek, pojav ITD. Za pisanje te kolumne nisem segel po kakšni strokovni literaturi, ampak želim v skladu s svojim opažanjem in izkušnjami deliti nekaj primerov načrtne zlorabe (pridobitve) bralca za dosego »višjega cilja«.

Za otroke – God – skrajna desničarska stranka?

Danes sem malce prelistal enega od dnevnih tiskanih medijev in opazil na prvi pogled nič kaj pretresljivo trditev – da je novoustanovljena stranka Za otroke – God »skrajno desničarska« stranka. Zanimivo. Marsikomu bi se zdela samoumevna oziroma ji sploh ne bi posvečal pretirane pozornosti. Vendar pa dejstvo, da gre za stranko, ki zagovarja tradicionalne družinske vrednote po mojem mnenju še ne pomeni, da gre za skrajno desničarsko stranko, ki jo je mogoče postaviti ob bok z nacionalsocialisti ali fašisti, kar je sicer že dokaj obrabljena in vsesplošno sprejeta levičarska retorika.

5000 ali 10.000 protestnikov?

Kot drugi primer se lahko vzame nek protest v Ljubljani. Nek medij lahko o dogodku poroča sledeče: »Na protestih v prestolnici se je zbralo okoli 10.000 ljudi.« Če pa se želi resnico o številu udeležencev malce prikriti, izkriviti pa se lahko zapiše: »V prestolnici je pred parlamentom skandiralo kakšnih 5000 protestnikov.« Vsekakor ima medij lahko prav. Pred parlamentom jih je bilo verjetno res toliko, ker se vsi zaradi pomanjkanja prostora niso uspeli stlačiti na Trgu republike in se je množica vila vsaj tja do Trga zvezda na eni in Tivolija na drugi strani.

Ameriška in ruska plat zgodbe

Kot tretji primer se lahko navede vest o incidentu med ameriškimi bojnimi ladjami in ruskimi lovci na območju Baltskega morja. Ameriška novica se glasi sledeče: »Ko se je ameriško bojno ladjevje približalo obali Baltskih držav je prišlo do neljubega dogodka zaradi ruskih provokacij. Njihova bojna letala so namreč namerno letela preblizu ameriškemu bojnemu ladjevju.« Ruski vidik dogodka pa bi se glasil nekako tako: »Ameriški marinci so se prestrašili naših letal in zagnali histerijo, čeprav so bili seznanjeni s tem, da bodo imele naše vojaške enote na območju Baltskega morja redne vojaške vaje.« Gre za dva povsem različna zorna kota ene in iste novice. V resnici je ključno samo to na čigavi strani bo bralec ko novico prebere, na ruski ali na ameriški.

Prikriti osnovno novico

Še ena podobna novica bi se v ruskih medijih glasila nekako tako: »Ukrajinski nacionalisti so do tal požgali prorusko TV postajo v Kijevu.« Na primer britanski mediji, pa bi z namenom prikriti bistvo novice stvar lahko povedali nekoliko drugače: »Iz goreče TV postaje v Kijevu so lokalne oblasti reševale preživele ranjence.« Potemtakem so slednji preusmerili pozornost bralca od enega poudarka k drugemu, četudi so ukrajinski nacionalisti morda zelo na kratko omenjeni tudi v drugi verziji novice.

Slikovna manipulacija

Slikovna oblika manipulacije in prikritega vsiljevanja mnenja bralcem se je pojavila v času tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Nek slovenski medij je na spletni strani ob članku objavil podobo belega medveda, pred katerim sta dve buči. Na eni je izrezljan napis Donald Trump, na drugi pa Hillary Clinton. V vsako od buč je zapičena zastavica s podobo posameznega predsedniškega kandidata. Medved se z gobcem steguje k buči na kateri piše Donald Trump in odtrga zastavico, kot bi na nek način kandidata pojedel. S to sliko medij precej neopazno vsiljuje prepričanje, da je Trump že »pogorel«, in da je dejansko samoumevno, da bo na volitvah slavila Clintonova.

Levičarska in desničarska novica

Lahko navedemo še levičarsko in desničarsko verzijo ene in iste novice. Najprej desničarsko: »Trump je imel v New Yorku veličasten govor na katerem se je zbralo okoli 500.000 njegovih podpornikov. Na dogodku pa je bila prisotna tudi manjša skupina razgrajačev, ki so z vzklikanjem svojih huliganskih gesel motili prireditev.« In še levičarska verzija: »Kljub temu, da je na Trumpovem govoru v New Yorku množica glasno protestirala proti vsem izrečenim lažem, je ameriški predsednik še vedno govoril bedarije in zavajal ljudstvo z neresničnimi obljubami.«

Strah kot manipulativni vzvod 

Obstajajo tudi primeri psihološke manipulacije. Znano je, da imajo Rusi in Poljaki že iz zgodovine precej napete in nezaupljive odnose. Obenem pa se Poljaki ves čas malce bojijo ukrajinskega scenarija na svojih tleh, torej nekakšne »hibridne vojne, prikrite okupacije« ali celo neposrednega spopada. To znajo izkoristiti tudi lokalni (levo usmerjeni) novinarji. Pred časom je eden izmed njih pisal o tem, da bi morala Poljska sprejeti določeno število migrantov, sicer ji ZDA in druge članice Nata lahko odrečejo podporo pri varovanju njenega državnega ozemlja. Pisec članka je torej želel sporočiti sledeče: Predragi sodržavljani Poljaki, če Poljska nemudoma ne sprejme določeno skupino prebežnikov, jo lahko Rusija za kazen napade, ker je Poljska brez pomoči Nata prešibka, da bi se lahko ubranila, Rusija pa se tega še kako dobro zaveda. Pisec torej poljski strah pred Rusijo oziroma odrekanje varnosti zlorablja kot vzvod za vsiljevanje tega kar si glede Poljske želijo na Zahodu.

Strah je biznis

In ko smo že ravno pri Rusiji. Tipična zahodna manipulacija se na primer glasi: »Ker je Rusija nevarna in nepredvidljiva v odnosu do Poljske in Pribaltskih držav bo Nato gradil svoje vojaške postojanke na ozemlju teh držav, da bi tako odganjal potencialnega zavojevalca.« Verjamem, da ima Rusija svoje interese glede Pribaltskih držav, a stvar je kljub temu predstavljena enosmerno. Če namreč na stvar pogledamo z ruske strani lahko opazimo, da se je Nato kar naenkrat znašel prav tam, kjer je še nedavno taborila rdeča armada – v ruskem preddverju. Kako bi se odzvali Američani, če bi se Rusi znova povezali s Kubo? Obenem retorika v stilu »Rusija je nevarna in krepi svoj vojaški potencial« predstavlja predvsem sporočilo ameriškim ali državljanom katere druge zahodne države – da je nujno potrebno vlagati čim večji delež proračunskih sredstev v krepitev vojaških kapacitet, s tem pa podpirati tudi vojaško industrijo in njene dobičkonosne posle. Obenem močna vojska pomeni tudi močan psihološki vzvod za druge globalne apetite. Tudi jedrsko orožje dandanes namreč predstavlja predvsem učinkovito »ptičje strašilo«. Z njegovo pomočjo je tudi mednarodna pozicija Irana ali Severne Koreje lahko bistveno drugačna. Enako velja za ZDA ali Rusijo.

Še ena čustvena manipulacija

Še eno obliko čustvene manipulacije je mogoče opaziti v naslovu filma Dvojina. Gre za zgodbo o lezbični ljubezni. Znano je, da je »dvojina« slovnična posebnost slovenskega jezika in ima kot takšna tudi določen pozitivni čustveni naboj. Tako slovenski gledalec tega filma lezbično zgodbo podzavestno poveže s prijetnimi čustvi in jo s tem lažje sprejme, mu postane bližja. Že dokaj obrabljena oblika manipulacije bralca je tudi ponavljanje določenih izkrivljenih dejstev, saj laž, ki se ponavlja prej ko slej postane resnica. Pozoren je treba biti tudi na stavek, ki se prične z besedno zvezo: »Vsi vemo …« Gre torej za nekakšno posploševanje, ki želi bralca prepričati, da gre za neko splošno sprejeto in preverjeno dejstvo. Pa gre res?

Za konec

V zgornjem besedilu je izpostavljenih samo nekaj primerov. Pomembno je, da novic ne beremo površinsko, ampak smo pozorni na poskuse vplivanja na našo podzavest, na čustva, ki se rada izmaknejo naši pozornosti. Novica se včasih zdi pomembna, vendar je lahko njen poglavitni namen posameznika zgolj pridobiti za nek določen pogled, medtem ko je njena sporočilna vrednost vprašljiva.