Marjan Šarec prišel kot vodja opozicije, odšel kot replika Židana

Tarča: Marjan Šarec prišel kot vodja opozicije, odšel kot replika Židana. Foto: STA

Oddaja Tarča nacionalne televizije je postala najbolj dominanten medijski prispevek, ki dramatično oblikuje javno mnenje: po njej v naslednjih dneh oblikujejo svoje vsebine preostali mediji, opozicija poziva k odstopu vlado, njen predsednik pa zahteva podroben odgovor ministrovo njihovih ravnanjih. Ne brez razloga – redkokateri teve prispevek je narejen v obsegu ene ure, vanj pa vključena tako številna novinarska ekipa. Zadnjič je tako spravila s tečajev slovenski svet z razkrivanjem nakupov mask in respiratorjev, ki je pokazal na vmešavanja politikov pri privilegiranju nekaterih podjetij.

Spektakelski učinek podvojenega gosta

Sam sem začetek oddaje zamudil, potem pa mi je pritegnilo pozornost dejstvo, da gradi na izjavah le dveh pričevalcev. Eden je govoril pred kamero v uniformi z zaščitno masko na obrazu v skladišču, drugi je kot civilno oblečeni gost stal v studiu. OK, kdaj pač ne dobiš več akterjev, sploh pa so ta manko zapolnile kopije dokumentov in elektronske pošte, ki so sestavljale zgodbo. Ker sem uspel videti le manjši del oddaje, sem si jo po silnih odmevih v naslednjih dneh pogledal še v arhivu, potem pa bil še enkrat bolj presenečen.

Akterja nista bila dva, ampak en sam! Gospod pod masko ni bil vodja špedita, ampak isti Ivan Gale iz studia, pomočnik direktorja blagovnih rezerv. Reč se mi je zdela nenavadna, zakaj bi vendar enega akterja podvojili? Sploh, ker se nekako ne spominjam, da bi v tej oddaji gost o isti temi najprej na dolgo pripovedoval s terena, potem pa to ponavljal še v studiu.

Marjan Šarec prišel kot vodja opozicije, odšel kot replika Židana

Toda spektakelski učinek podvojenega gosta je imel še nadaljevanje: scena studia je bila še posebej fascinantna s pogledom kamere na dve prazni mesti, ki sta čakali ministra Mateja Tonina in Zdravka Počivalška, in ju je voditeljica pospremila z besedami, da sta najprej potrdila udeležbo, potem pa sta jo eden za drugim odpovedala. Malo sem se čudil, zakaj gostujeta v oddaji voditelja največjih opozicijskih strank, ko pa naj bi šlo za razkritje povsem konkretnih rabot v državni upravi. Se bolj pa, ko sem poslušal vodji LMŠ in SD.

Po faktih, o katerih je govoril gospod Gale, se je trikrat oglasil Dejan Židan in vsakič odgovoril z isto poanto, da je to največja afera po trgovini z orožjem pred tridesetimi leti in da bi bilo treba interpelirati kar celo vlado ter razpisati predčasne volitve. Če je Marjan Šarec v oddajo prišel kot vodja opozicije, saj predstavlja največjo opozicijsko stranko, je iz nje odšel kot replika Židana. Začel je namreč z zahtevo po interpelaciji ministra Počivalška, a ko je Židan zagrmel z odstavitvijo celotne vlade, je svoje zahteve popravil po njegovih.

Priznam, postavil sem si vprašanje: zakaj so ju povabili v oddajo, če so poskušali dokazovati korupcijo pri nakupu zaščitne opreme, onadva pa že pri nakazanih indicih, še pred parlamentarno preiskavo in revizijo Računskega sodišča, terjata nove volitve? Jasno, spektakel in odmevnost sta tako večja, kar je kajpak naravni cilj medijev.

Ko vrhunska oddaja opusti kriterij objektivnosti

A kot gledalca me je bolj zanimalo, kaj je na stvari. Ena največjih medijskih avtoritet, zaslužni profesor Melvin Mencher je v svoji bibliji žurnalizma News, reporting and writing kot enega temeljnih pogojev pisanja novinarske zgodbe postavil, da mora biti uravnotežena, poštena in objektivna. Objektivna v tem smislu, da novinar ne pridobi le izjav dveh antagonističnih strani, ampak da poskuša pojasniti in razumeti sam konflikt. V Tarči pa sem poslušal, kako je minister Počivalšek zahteval avans za nakup respiratorjev le za eno podjetje. Jasno, reč kaže na privilegij, a umanjkalo je pojasnilo, zakaj je to storil. V tistem času je bilo najbolj fatalno pomanjkanje teh aparatur in če je vlada sklenila, da interventno kupi prvo pošiljko, postane razumljiva in racionalna ta izjema.

Nacionalka ima kajpak močno kritje, ministra so povabili, da v oddaji pojasni svoja dejanja, a on ni prišel. Toda ali je odsotnost sodelovanja enega izmed akterjev razlog, da vrhunska oddaja opusti kriterij objektivnosti? Seveda to mediji počno, a s tem upade njihova kredibilnost. Zadeva je zbanalizirana na spopad dobrega in zla, medtem ko stvar sama ni več pomembna.

Ko so volitve v času epidemije za Tuska neustavne, Šarec in Židan pozivata k razpisu predčasnih volitev

Slovenski mediji so poročali o odločitvi bivšega poljskega premiera in vodje Evropske ljudske stranke Donalda Tuska, da se ne bo udeležil predsedniških volitev na Poljskem. Izvedba volitev v času epidemije je po njegovem neustavna in nevarna, zato poziva rojake naj bojkotirajo glasovanje. Voditelja dveh osrednjih opozicijskih strank na Slovenskem pa v času epidemije v teve oddaji o kupovanju zaščitne opreme pozivata vlado k odstopu in razpisu predčasnih volitev!????? A osrednji mediji, ki besede Tuska zoper konservativno in patriotsko usmerjeno poljsko oblast postavijo kot zgled demokratičnosti, njegovega pogleda ne aplicirajo na slovensko realnost.

vir: Mladina