Marjan Podobnik: SLS se vrača nazaj v središče slovenske politike

Marjan Podobnik je svoja otroška leta skupaj z bratom Janezom in sestro Anko preživljal na manjši kmetiji v Cerknem. Oče je kmetoval, mama pa je hodila na delo v bližnjo tovarno. Ko je spregovoril o svojem otroštvu, se ni mogel ogniti lepih spominov na pričakovanje prihoda sv. Miklavža in pričakovanju božičnega večera. Marjan Podobnik je tudi povedal, da je domači cerkvi pogosto ministriral. To omenjamo, saj se lahko spomnimo, da se je s tem med enim od svojih javnih nastopov ponašal aktualni prvi minister Šarec.

V študentskih letih, v času slovenske pomladi, sta nanj največji vtis zapustila, zdaj že pokojni profesor na šoli, dr. Franc Zagožen in starosta slovenske politike Ivan Oman. Mnogi sestanki pri njem doma so botrovali temu, da se je zagledal ravno v njegovo hčerko, s katero sta si ustvarila družina. Zagotovo sta z ženo med redkimi zakonskimi pari, kar s ponosom družinskega očeta pove, ki vzgajata kar šest svojih otrok: dve hčerki in štiri sinove. Zato z veseljem pove:

„Če je že bilo v politiki tudi mnogo težkih trenutkov in neprijetnih izkušenj, sem zelo vesel, da sem tudi prek političnih srečanj v času slovenske pomladi spoznal svojo ženo in mi je tako politika, vsaj po tej strani, dala tudi mnogo dobrega in lepega.”

Marjan Podobnik je ponosen tudi na svoj doprinos k ustanovitvi prve demokratične stranke pri nas Slovenske kmečke zveze. Ta je bila ustanovljena 12.maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani. Lanskega decembra so ravno v tej dvorani praznovali trideseto obletnico tega izjemnega dogodka. Ta lanska slovesnost, ko so obeležili visok jubilej, je bila za stranko, ki je že drugič zapovrstjo spet ostala na robu vstopa v slovenski parlament, pomembna tudi kot neke vrste začetka spravnega procesa. To zadnje se zdi Podobniku izjemnega pomena, saj so se in se še v aktivno delo vračajo člani, ki so bili pred leti izključeni iz stranke ali pa so jo sami zapustili.

Med tistimi, ki so se vrnili, je seveda tudi naš sogovornik. Opisal nam je, kako se je odločil, da je tik pred zdajci vložil kandidaturo za predsednika SLS. Ko je bil Podobnik prvič njen predsednik, je stranko na parlamentarnih volitvah popeljal skoraj do dvajsetih odstotkov. Vrnitev v slovenski parlament in približanje nekdanjim volilnim rezultatom je tako eden izmed njegovih in seveda tudi strankinih ključnih ciljev. Podobniku se zdi pomembno, da jih je na slavnostni akademiji z obiskom počastil tudi njegov dolgoletni prijatelj Boris Pahor.

Podobnik o SLS in  pripravah na evropske volitve

Podobnik je v nadaljevanju pogovora spregovoril tudi o programu stranke, o sodelovanju med pomladno-poletnimi strankami. Tu poudarja, da ne vidi možnosti sodelovanja s strankami s skrajnega levega in desnega roba političnega spektra. Podobnik je tudi ocenil delo vseh dosedanjih slovenskih premierjev in povedal, da si v prihodnje želi na tem mestu videti gospodarstvenika Jožeta Colariča.

Napovedal je, da bo SLS, ki je uspešno nastopila na pravkar končanih lokalnih volitvah, uspešna tudi na evropskih volitvah. Pripravljeni so na sodelovanje v skupni listo z Novo Slovenijo. Če pa se jim z njimi ne bo uspelo dogovoriti, bodo šli na volitve samostojno. Podobniku se zdi pomembno, da se SLS udeleži javne debate o prihodnosti Evrope, o čemer je tudi tekel zadnji del pogovora v oddaji Sledi korakov. Opozoril je namreč na pasti, ki jih za življenje v Evropi, kakršnega smo vajeni danes, predstavljajo migracije. Sicer pa imamo po njegovem Slovenci dovolj razlogov za optimizem, saj živimo na čudovitem koncu Evrope, kar moramo izkoristiti zase že danes. Vedno pa moramo misliti tudi na generacije, ki prihajajo za nami.