M. Tomšič, PlanetSiol: Na braniku Evrope

Dogajanje v Ukrajini je v Sloveniji naletelo na mešan odziv. Medtem ko je Evropska unija – sicer ne prav zelo odločno – podprla zahteve Janukovičevih nasprotnikov, se slovenske oblasti glede tega niso opredelile. V delu politike in javnosti pa je bilo početje protestnikov celo deležno odkritega nasprotovanja. Zanimivo – in zelo povedno – je, da mnogi od tistih, ki so t. i. vseslovenske ljudske vstaje prikazovali kot višek demokracije, zdaj dojemajo ukrajinske proteste kot grožnjo stabilnosti ali celo kot nekakšno zahodnjaško “imperialistično zaroto”.

Slednjim očitno niso po godu vrednote, iz katerih se ukrajinsko protestno gibanje napaja. Pri njih ne gre za neko utopistično fantaziranje in še manj za nostalgijo po bivšem sistemu – česar je bilo na slovenskih “vstajah” vse polno. Gre zgolj za žejo po normalnosti, po sistemu, ki bo ljudem jamčil tiste pravice in svoboščine, ki so v zahodnih družbah nekaj samoumevnega, in jim s tem omogočal, da si krojijo življenje po svoji meri, ne pa jim to počne vsemogočna oblast.

Slovenija kljub bistveno večji ekonomski razvitosti in kljub vključenosti v evropski institucionalni okvir v določenih ozirih ni tako zelo drugačna od Ukrajine. Ideološke ostaline bivšega režima so že vedno zelo močno prisotne, saj ima njihovo simbolno obujanje institucionalno zaslombo. Še vedno igrajo pomembno vlogo v družbenem življenju ljudje, ki ne samo da so bili aktivni protagonisti bivšega režima, ampak so celo poveljevali njegovemu represivnemu aparatu. Ti s svojim delovanjem v gospodarsko-političnem zakulisju močno vplivajo na usodo dežele in njenih ljudi. Prehod v svet zgoraj opisane normalnosti nikakor ni zaključen.

Za obrambo evropskih vrednot

V teh dneh se ne odloča zgolj o prihodnosti Ukrajine. Odloča se o usodi evropskega projekta, če naj bi ta pomenil nekaj več od vzpostavitve skupnega gospodarskega prostora in birokratskih struktur, ki naj bi skrbele za reševanje skupnih problemov. Če naj bi torej pomenil vzpostavitev politične skupnosti, utemeljene na tistih vrednotah, ki so produkt razvoja evropske civilizacije. Te vrednote se zdaj brani na vzhodu celine. To je naloga celotne svobodoljubne Evrope.

Več lahko preberete na portalu PlanetSiol.