M. Poznič, ESLOVENIA LIBRE: Utrinki s papeževega obiska v Kolumbiji

V Kolumbijo, ki je trenutno zelo polarizirana na dva pola, kjer sedaj po polstoletnem konfliktu teče mirovni proces, je papež Frančišek prišel z geslom “Naredimo prvi korak” / “Demos el primer paso”, s katerim poziva, naj storijo ta prvi korak naprej v svojem okolju, korak na bolje, na pot vere in sprave, na kateri naj hodijo skupaj kot bratje in sestre. Naj se ne bojijo resnice, naj se ne bojijo pravičnosti. Naj se ne bojijo odpuščanja in odpustiti. Da skupaj gradijo novo in boljšo prihodnost.

Dva Slovenca, fotograf Marko Vombergar in dr. Matjaž Roter, duhovnik celjske škofije, ki je l. 2013 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža in je trenutno tajnik apostolske nunciature v Bogoti, sta se srečala v Kolumbiji ob priliki obiska papeža Frančiška in ga doživela v neposredni bližini. Dr. Matjaž Roter je bil eden izmed gostiteljev svetega očeta, Marko Vombergar pa se je tja odpravil kot uradni fotograf spletnega katoliškega medija Aleteia.

O vtisih in podrobnostih obiska svetega očeta v tej latinskoameriški državi se je z njima pogovarjala Mariana Poznič, vse fotografije pa so seveda Vombergarjave.

Gospod Matjaž, zakaj je Sveti oče izbral prav Kolumbijo za ta pastirski obisk?

Papež je izbral Kolumbijo, ker se nahaja v posebnem zgodovinskem trenutku saj po polstoletnem konfliktu teče mirovni proces. Obenem pa tudi velja za eno izmed ključnih držav Latinske Amerike, kjer so prebivalci večinsko še katoliške vere. Kolumbija je trenutno zelo razdeljena, polarizirana na dva pola. In prav gotovo je papež zavesten, da je sedaj pravi čas, da Kolumbijci stopijo na pot vere in sprave. Naj se ne bojijo resnice, naj se ne bojijo pravičnosti. Naj se ne bojijo odpuščanja in odpustiti. Da skupaj gradijo novo in boljšo prihodnost.

Marko, kako je prišlo do tega, da si bil izbran za fotografa tega potovanja?

Delam že nekaj let kot urednik fotografije za katoliški medij Aleteia.org. Ko je pa kakšen večji dogodek pa delam tudi kot fotograf in krijem papeževa potovanja v Južno Ameriko. Tako sem že bil v Paragvaju in Boliviji, lani v Mehiki, zdaj pa še v Kolumbiji. Aleteia.org je eden najbolj branih katoliških medijev na spletu, izhaja v šestih jezikih, kmalu bo začel izhajati tudi v slovenščini.

Marko, kako se je odvijalo tvoje fotografsko delo? Si bil skozi celo potovanje v bližini papeža Frančiška?

Res ne bi mogel reči, da v bližini… papeževa potovanja so izredno zanimiva za medije in tako množično obiskana, da je sploh težko priti blizu. Čeprav dobim akreditacijo za določene sprejeme, je prostor za medije ponavadi oddaljen vsaj 70 metrov od dogajanj tako, da fotografi uporabljamo zelo dolge leče, da se približamo in kaj ujamemo v objektiv. Z iznajdljivostjo in pa malo sreče ti mora potem uspeti, da se pomešaš med ljudmi in se prebiješ kaj bližje dogajanjem. Drugače je pa seveda s tistimi fotografi, ki so del uradne delegacije in potujejo v papeževem avionu, ti so vedno zraven in jih povsod tudi zapeljejo.

Znano nam je že, kako je Marko v Kolumbijo potoval z domačo potico. Ali nam vi, Matjaž, lahko opišete, kako je potica prišla do mize svetega očeta?

Postregli smo mu potico pri zajtrku in privoščil si je nekaj koščkov. Želel sem jo naročiti mami, da mi pošlje iz Slovenije, ampak sem misel opustil, saj predno bi prispela po pošti, bi bila verjetno že »suha«. Potica pri zajtrku je bila povod, da sva s papežem rekla tudi nekaj besed o Sloveniji in o slovenski skupnosti v Argentini. Povedal sem mu, da prihajam iz Trbovelj, iz celjske škofije; presenečen sem bil, kako dober spomin ima in kako lepo izgovarja slovenske besede, ko je govoril o obisku Slovenije v mesecu januarju leta 1971.

Več fotografij in celoten prispevek lahko najdemo TUKAJ.