M. Miklavčič, blog: Jahanje na morali

Irsko v zadnjih dneh pretresa razkritje posnetkov telefonskih pogovorov vodilnih v banki Anglo Irish, ki pričajo o aroganci in zavajanju irskih bankirjev na vrhuncu finančne krize. Kažejo namreč, kako so najvišji predstavniki te nasedle irske banke  oblastem mirno lagali glede obsega težav v banki in to počeli brez kakršnega koli sramu.

Ko sem prebrala novičko, sem nehote pomislila na lastno domovino in na osebke, ki nam v njej krojijo takšno in drugačno usodo- tudi bančno. Če bi bila muha in bi se mednje vtihotapila  takrat, ko so zastonj delili kredite, kateri so temeljili le na lepih očeh, dolgih nogah in prijateljskih vezeh, kar je, seveda, tudi dotičnim bankirjem prinašalo neslutene dobičke, katerih ni zabeležila nobena davkarija, potem bi verjetno slišala še dosti hujše stvari, kot so bile te, ki so šokirale Irce.

Žal pa smo Slovenci narejeni iz drugačnega testa kot razboriti, rdečelasi severnjaki, ki- če ne gre drugače – barabina počakajo za vogalom in mu preštejejo kosti. Nikomur še ni uspelo, da bi iz njih naredil množico butastih in pohlevnih ovčk, ki nasedajo vsaki všečni retoriki.

Mi, Slovenci, smo drugačni: eno govorimo, drugo delamo. Še huje: za sebe in svoje koristi uporabljamo ene vatle, za druge- pa druge.

To je javnosti dala vedeti tudi Alenka, saj se je pohvalila, da so se”strasti v državi umirile” in smo spet vsi prijatelji in prav simpatično lezemo drug drugemu v rit. Še več: vladanje ”svojih” je razglasila za – uspešno!

In državljani ji ob teh besedah kimajo in ploskajo. Madonca!

Dejansko se res čudim- in to na vsakem koraku(!), kakšne mone smo postali Slovenci!

Še pol leta nazaj smo netili tretjo svetovno vojno, ko je prejšnja vlada želela varčevati. Šlo se je na barikade, kričalo in pisalo ”gotof si”, v ljudstvu je tlelo toliko besa in srda, da bi zadoščala le iskra, pa bi letele glave.

In potem se je zgodilo tisto, ob čemer sem še zmeraj brez diha: to-isto ljudstvo, ki se je še včeraj borilo za pravico, se je dalo zlahka prepričati, da je za državo edino častno, pravično in primerno, da imamo – levo vlado.

To – in nobene druge. Ker desna je živa katastrofa, oni so bedaki, tepci, nategovalci, sluge RKC-ja, nesposobneži, dobri le za ceste pometat in vse ostalo, o čemer so nekateri politiki – tudi iz naših, žirovskih logov- že večkrat tudi javno obelodanjali.

Če bi na nas gledal kdo iz vesolja, potem bi lahko opazil 2 milijona glav, ki – na poti v stajo- vdano kimajo in kimajo in kimajo. Pozabljeni so vstajniki in demonstracije, pozabljena je lakota in vse ostalo, kar je lansko leto dvigovalo pokrovko. Spet smo ”naši”!

Glej ga zlomka, uščipnem se, ker mislim, da sanjam! Zdi se mi, kot da bi tisti okoli mene čez noč dobili nekaj konjskih doz apaurina. Zadovoljni, pomirjeni in srečni sploh ne opazijo, da zdajšnja vlada v bistvu nadaljuje točno tam, kjer se je prejšnji, nepriljubljeni, pristriglo peruti.

Forumi in blogi se sesedajo od množice ”pozitivnih” komentarjev, češ, vse vas, ki niste z nami, bomo zdaj zdaj na gobec, kdaj, je le še vprašanje časa.

Vir: blog Zarečeno