M. Kovač, Finance: Si tacuisses, philosophus mansisses*

Vero­dostojnost slovenske države za sklepanje mednarodnih poslov, pa naj bo to veliko javno naročilo ali privatizacija, je na psu.

Ko je v intervjuju za Finance pred slabim mesecem dni Milan Kučan modroval o nepotrebnem pojavljanju premierke na CNN, je dal sedanjim in prihodnjim rodovom slovenskih politikov tudi koristen praktičen nasvet: »V politiki je tako, da ko eno stvar kapitaliziraš, pustiš nekaj časa, da dobiš obresti. Šele takrat narediš nov korak.«

Kapital politika je ugled pri kritičnem številu njegovih podpornikov. Za politika tako ni niti najmanj koristno, če ne molči takrat, ko grozi nevarnost, da javnost podvomi o njegovi modrosti in voditeljskih sposobnostih.

Nič povedati, je danes težko

A molčati, oziroma nič povedati, je danes politiku težko. Privrženci zahtevajo besede tolažbe, navdiha in spodbude, mednarodna finančna javnost pa zaveze in zagotovila o ukrepih. Doslej je bila za politični uspeh pomembna le podoba kompetentnosti v očeh slovenskih volivcev. Morebitna neverodostojnost do tujine ni prinašala politične škode, saj ni imela konkretnih posledic. Posledic pa ni bilo, ker v tujini nihče ni imel dovolj močnega interesa, da bi neizpolnjevanje obljubljenega sankcioniral. Izjema je bilo morda kratko obdobje pred sprejetjem “španskega kompromisa”, ko je bil ogrožen vstop Slovenije v Evropsko unijo.

Okoliščine, kar zadeva pozornost tujine do razmer v Sloveniji, so se spremenile zaradi naslednjih razlogov:

1. Slovenija je že toliko zadolžena, da ji kot dolžnici upniki posvečajo trajno in povečano pozornost.

2. Zaradi kriznih razmer v južnem delu Evropske unije se lahko nestabilnost majhne Slovenije poveča in povzroči nadaljnji upad zaupanja v stabilnost celotnega evrskega območja.

3. Prispevek privatizacije je pomemben za zmanjšanje javnofinančnih neravnovesij. Možnost zaslužka ob privatizaciji pritegne pozornost morebitnih vlagateljev.

Več: Finance

*Ko bi bil(a) molčal(a), bi ostal(a) modrec (modrijanka).