Lojze Peterle: TV Slovenija, pomešali ste jabolka in hruške

Lojze Peterle: Ne bi bil rad predmet nikakršnega političnega poigravanja, v katerem bi z enim mahom ubili več muh naenkrat. Odklanjam igro z domnevami na podlagi preigravanja kaj bi bilo, če bi bilo. V to enolončnico ne spadam.

V četrtek, 23. aprila, me je s TV Slovenija klicala ga. Markovičeva in izrazila željo, da za oddajo Tarča dam izjavo v zvezi z nabavami medicinske opreme. Brez odlašanja in izčrpno sem ji odgovoril, vendar v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali moj angažma, kamera pa se je pasla na meni, kot da sem na sodnem procesu.

Ker gre za moje dobro ime, želim celovito pojasniti zadevo

Z zadevo se nisem ukvarjal, dokler nisem po TV Slovenija z uradnega mesta slišal, da naj bi Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical sem nekdanjega tesnega sodelavca nekdanjega kanclerja Kohla v Nemčijo in ga prosil za razlago in pomoč. Ni verjel, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu. Prosil me je, naj mu povem, kje je kaj blokiranega, da bo lahko pomagal. Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatkov o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Neki drug nateg se je zgodil v zvezi s pošiljko iz Španije. Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim bivšim visokim politikom ne ravno desne provenience, mi je svetoval: “Ne mešaj se v to.”

Minister Počivalšek povedal, da je vsaka pomoč dobrodošla

V soboto, 21. marca 2020, se je name obrnil eden od višjih v Civilni zaščiti, mi pojasnil zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in me vprašal, ali lahko kaj pomagam. Podobni glasovi so prišli do mene iz krogov v zdravstvu.

V ponedeljek, 23. marca, deset dni po nastopu nove vlade, sem poklical ministra Počivalška, ki mi je povedal, da se zelo trudijo, vendar težko pridejo do možnosti za nakup opreme in da je “vsaka pomoč dobrodošla”.

Istega dne sem (kljub nerodnosti z nategom) znova poklical znanca v Nemčijo in ga vprašal, ali pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro priskrbelo nujno kvalitetno opremo, pri tem pa ne bi zahtevalo avansa.

Svetoval je podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo. Ker znanca poznam kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagala, sem se odločil, da uporabim priporočilo v korist Slovenije. Obrnil sem se na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije.

Ko sem se na Ministrstvu za gospodarstvu zanimal za pogoje za ponudbe, so mi rekli, da bi šlo laže s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem. Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka.

Zakaj sem podvomil o transparentnosti postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo

Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so ponudbe obravnavane enakopravno in po istih kriterijih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in Blagovnih rezervah. Tako sem tudi spoznal precej zapleten sistem naročanja. S težavo sem ugotovil, da je ponudba prestala osnovno preveritev, kar je bila podlaga za pripravo zavezujoče ponudbe.

Ker sem od tedaj naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil o transparentnosti postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo. Tudi rok za oddajo ponudbe je potekel.

V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas. Hotel sem si biti samo na jasnem, kako potekajo zadeve, in verodostojen pred ponudnikom.

Kaj podpiram, kaj pričakujem in kaj odklanjam

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

Podpiram vsako prizadevanje za več resnice, preglednosti in odgovornosti pri javnem naročanju in želim pri tem TV Slovenija veliko uspehov. Tudi mene zanima, pod kakšnimi pogoji, po kakšnih kriterijih in pod katerimi/čigavimi vplivi so se posli sklepali.

Pričakujem pa, da TV Slovenija in drugi upoštevajo moj dejanski status in me kot neaktivnega politika, torej brez politične funkcije, ne obravnavajo enako kot politike in uradnike, ki so na pozicijah, imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo. Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja. Pričakujem tudi razlikovanje med ponudbami, ki so se končale s pogodbo, in onimi, ki se niso.

Ne bi bil rad predmet nikakršnega političnega poigravanja, v katerem bi z enim mahom ubili več muh naenkrat. Odklanjam igro z domnevami na podlagi preigravanja kaj bi bilo, če bi bilo. V to enolončnico ne spadam.

Sicer želim TV Slovenija vso srečo pri delu za transparentnost javnega naročanja.

Foto: Jure Eržen