Lojze Peterle: temeljita analiza in kritična samorefleksija

lojze peterle
Foto: Jože Bartolj

Gospoda Lojzeta Peterleta smo prosili za kratek komentar o volilni kampanji, rezultatih vzporednega merjenja in o pričakovanjih do strank, ki so vstopile v nov parlament in bodo nekatere oblikovale levo vlado. V naslednjih dneh bo objavljen daljši pogovor, ki ga bomo opravili z g. Peterletom na to isto temo. Za Časnik.si je g. Peterle povedal:

Gotovo izstopa dejstvo, da je bil predsednik ene od strank večino kampanje v zaporu. Po drugi strani se na dosedanjih volitvah tako izrecno politično oziroma strankarsko Katoliška cerkev ni opredeljevala. Že na tretjih volitvah zapored je dober mesec pred volitvami nastala nova stranka in postala vodilna v anketah. Gre za kar nekaj izstopajočih značilnosti, ki so vredne analize, kličejo pa tudi po samorefleksiji, še najbolj na pomladni strani.

Rezultati vzporednega merjenja kažejo, da smo spet izvolili nekaj medijsko forsiranih novih obrazov, ne da bi nam bilo jasno, kaj so za Slovenijo zares pripravljeni storiti. Razumem predvolilno taktiko zmagovalca, vendar stanje že šest let kliče po konkretnem in odločnem ukrepanju.

SDS-u kaže na slabši rezultat, kot so ga napovedovale ankete. Kljub boljšemu rezultatu NSi in ob izpadu SLS je pomladna stran dosegla najslabši rezultat volitev v državni zbor, četudi je bila programsko jasnejša od levice. Na to delno vpliva afera Patria, prav gotovo pa tudi drugi dejavniki. NSi je skušala v zadnjem letu uveljaviti svojo podobo in svoj način dela, pri čemer je storila tudi nekaj napak, a smer je prava. Za naprej morajo pomladne stranke vzpostaviti partnerstvo, dopuščati je potrebno različnost v vsebini in načinu delovanja. Ni dilem, da se v temeljnih ocenah o marsičem strinjamo (npr. glede pomanjkljive tranzicije iz starega v nov sistem na področjih pravosodja, medijev in bank; glede polpretekle zgodovine itd.), razlike pa so v pogledih, kako se s to situacijo spopadati. Očitno trdost in izključevalna govorica SDS, ki jo je stranka pokazala tudi v tej kampanji, ne prepričuje.

Glede na to, kaj so v volilni kampanji povedali predstavniki najbolj verjetnih koalicijskih partnerjev, od nove sestave parlamenta in nove leve vlade ne pričakujem tistega, kar bi se moralo zgoditi. Levica se je odločila in skozi umetno sprožen razpad Pozitivne Slovenije spet ustvarila situacijo, ko reform ni bilo več potrebno izvajati. Ne bi me čudilo, če bi nova vlada spet kupovala čas in iskala sovražnika zunaj Slovenije, nacionalni interes pa razumela tako, da ne bo nujnih privatizacij. Po doslej povedanem pričakujem samo mehke ukrepe v javni upravi, pri delovnopravni zakonodaji, zdravstvu, pokojninski reformi. Za kaj več je že vnaprej kriva EU.

Bilo bi koristno, da pomladna stran kmalu opravi temeljito analizo in kritično samorefleksijo ter se začne pripravljati na naslednje volitve. Slovenija je naredila velike korake naprej, ko je imela večino pomlad. S tridesetimi odstotki sprememb ne moremo zagotoviti. Sesti bo treba za mizo, vzeti kakšno besedo nazaj in pripraviti program, ki bo Slovenijo popeljal vsaj do rasti in statusa, kot ga je že imela. Če bo šla volja v tej smeri, bom dodal svojo.