Ljudmila Novak pušča priprta vrata glede kandidature za predsednico države

LJUDMILA NOVAK: “PUŠČAM VRATA PRIPRTA.” (Foto: I. Gošte)

Gostja tokratne oddaje je bila Ljudmila Novak, evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke. V prvem delu oddaje je beseda tekla o pandemiji, ki je dodobra spremenila tudi delo evropskih poslancev. Sprva so veliko delali na daljavo. “Zdaj nas je že več poslancev prisotnih v Evropskem parlamentu, kajti večina je cepljena, redno pregledujejo tudi naša PCT-potrdila, tako da poskušamo zdaj čim bolj normalno delovati,” je povedala in dodala, da je tudi sama prebolela covid-19, čeprav je bila dvakrat cepljena, a na srečo brez večjih težav. “Seveda pa bom šla še po poživitveni odmerek cepiva.”

Ljudmila Novak je spregovorila tudi o razlogih, zakaj pri nas nismo dosegli višjega odstotka precepljenosti. Razloge vidi v nezaupanju do politike, ki je cepljenje spolitizirala, in v nezaupanju prebivalstva v znanost. Razlog za nizko precepljenost vidi tudi v tem, da so mnogi prepričani, da se lahko tudi brez cepiva obvarujejo pred okužbo, veliko pa je po njenem tudi negativnega populizma. In dodaja:

“Če bo nekoč prepovedano nekam vstopiti, ker nisi cepljen, nekatere države že tako ravnajo, se bo moral vsak zavedati, da sam nosi posledice. Sama sicer nisem za takšne drastične ukrepe … Hvala bogu, da cepiva sploh imamo.”

Novakova ve, kako bi ravnala glede zaupnice ministru Vizjaku

Sledil je pogovor o tem, kako pomembno je, da je Slovenija del Evropske unije. “Dokler je neka država članica EU, ima garancijo za to, da morajo posamezne članice delovati v skladu z zakonodajo, da vladavina prava velja.” Žal ji je teženj nekaterih populistov iz posameznih držav članic EU, ki bi radi to skupnost razbili. To opaža tudi pri nas, kjer so še včerajšnji veliki zagovorniki EU danes obrnili ploščo. Pri evropskih temah se je dotaknila tudi svojega poslanskega obiska v Izraelu, skupne evropske kmetijske politike in še nekaterih drugih tem. Ker ima precej izkušenj z delovanjem v Evropskem parlamentu, je spregovorila tudi o tem, kako je naša država ves čas od osamosvojitve pridobivala ugled.

“V zadnjem letu ali dveh pa so bili žal nekateri spodrsljaji na vrhu in tudi zaradi tega je Slovenija pogosteje prišla v evropske medije kot sicer, kar pa nam zagotovo ni koristilo.”

Omenila je tudi nekaj dobrih potez vlade. Dotaknila se je tudi delovanja NSi v vladi, odgovorila na vprašanje, kakšno ravnanje pričakuje od svoje stranke, ko bo šlo za glasovanje o ministru Andreju Vizjaku. “Jaz vem, kaj bi naredila.” Sama meni, da bi moral zaradi vseh izrečenih besed iz prisluhov minister sam odstopiti ali pa bi ga moral k temu pozvati predsednik vlade.

Ljudmila Novak je omenila, da so se pojavila vprašanja, kaj se dogaja s Slovenijo, ali smo še demokratična, ali spoštujemo zakonodajo. Navkljub nekaterim spodrsljajem pa meni, da smo dobro opravili predsedovanje svetu EU. Naštela je nekaj uspelih projektov.

Ljudmila Novak pušča priprta vrata glede kandidature za predsednico države

V nadaljevanju se je Ljudmila Novak dotaknila tudi ravnanja predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil tudi v zadnji Demokraciji, ki so ga brezplačno prejela naša gospodinjstva, do Ljudmile Novak zelo kritičen, čeprav je njena NSi del njegove vladne ekipe.

“Tudi nekateri njegovi zapisi na Twitterju niso bili primerni. Že za navadnega državljana ne, kaj šele za predsednika vlade. To je sprožilo različne komentarje, pomisleke in prepire. Tudi zapleti v zvezi z STA in dvema delegiranima tožilcema so bili škodljivi za ugled naše države v Evropi.”

Ljudmila Novak je postavila vprašanje, ali bi bila omenjena zapleta, ki jih je po njenem zakuhal predsednik vlade, odpravljena, če ne bi prišlo do pritiskov s strani EU.

Ljudmila Novak se dotaknila tudi parlamentarnih volitev, rojevanja novih strank, kaj pomeni projekt Povežimo Slovenijo, kamor vabijo tudi njeno stranko, ki pa bo šla po njenem zagotovo na volitve samostojno. Na parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala, ni se pa še odločila, ali bo kandidirala za predsednico države, k čemur jo mnogi nagovarjajo. “Puščam vrata priprta,” je odgovorila na vprašanje, ali bo kandidirala za predsednico države.

Ob koncu oddaje je povedala, kako doživlja Slovenijo ob 30-letnici samostojnosti, spregovorila nekaj besed o miklavževanju v času svojega otroštva in tudi o praznovanju božiča – pripovedovala je o lepih doživetjih. Vsem pa je namenila tudi nekaj prazničnih misli. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.