Ljudmila Novak in Ivan Oman za zakon o dostojnem pokopu

oman novakDanes je Ljudmila Novak predstavila zaključek pogajanj NSi s parlamentarnimi strankami glede predloga zakona o dostojnem pokopu. Na tiskovni konferenci se ji je pridružil tudi Ivan Oman, ki zakon podpira kot tehnični zakon, v katerem ni prostora za ideologijo ter majhen korak na poti sprave, medtem ko nas čakajo še večji koraki. Ljudmila Novak je poudarila, da je namen zakona izpolnitev civilizacijske norme, medtem ko je potrebno vzporedno reševati še druga odprta vprašanja.

Po pogovorih Novakove s parlamentarnimi strankami se ni še nobena stranka dokončno opredelila glede podpore predlogu zakonu, do konca meseca januarja so napovedale posredovanje pripomb k predlogu. Večina strank je bila sicer mnenja, da področje dobro ureja obstoječi zakon o vojnih grobiščih, a se ga ne izvaja.

Ljudmila Novak je kratko prestavila nastajanje zakona, ki ne odpravlja zakona o vojnih grobiščih, saj po njihovem mnenju po obstoječem zakonu ni mogoče urejati prikritih grobišč in izvesti dostojen pokop. Prav Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je svetovala stranki, da je potreba po novem zakonu. Predlog zakona razmejuje pristojnosti med ministrstvi, daje več kompetenc vladni komisiji, ki predlaga letni program dejavnosti, katera za izvajanje programa zagotovi sredstva. V NSi predvidevajo letna sredstva v višini milijona evrov. Komisija bi po novem zakonu narekovala naj bi delovanje ministrstev na tem področju, dobila pa tudi omejen mandat.

Od okrog 600 prikritih grobišč v Sloveniji je v register vpisano samo eno, namreč grobišče v Kamniški Bistrici, kjer naj bi ležali pobiti Črnogorci. Med 3000 partizanskimi grobišči naj bi bilo tudi le 70 vpisanih v register. Ljudmila Novak vidi zato v predlogu zakona o dostojnem pokopu začetek spravnega procesa, ki bi ji sledila širša razprava o drugih razsežnostih.

Ivan Oman se je strinjal, da je zakon tehničnega značaja, medtem ko si v prihodnosti želi resolucijo, ki bi zaključila latentno državljansko vojno. Veseli ga, da je v letošnjem govoru na proslavi v Dražgošah slišal besede “Sezimo si v roke …”, kar v zadnjih letih ni bilo slišati in kar Oman razume kot namig, da se lahko napravi korak naprej.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.