Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera

Bo Ljudmila Novak še kdaj kandidirala za predsednico države? Foto: Igor Gošte

Ljudmila Novak, ki je bila naša gostja v oddaji V zakulisju, je kot nekdanja predsednica stranke vodenje NSi prevzela od nekdanjega predsednika vlade in finančnega ministra dr. Andreja Bajuka. Zanj med drugim pravi: 

„Občudovanja vredno je, da se je kot svetovljan in uspešen svetovni in evropski finančnik odločil priti v Slovenijo in nam s svojim znanjem pomagati. Bil je odličen strokovnjak, velik domoljub in predvsem pošten. Žal je premalo poznal slovenske razmere in je težko razumel naše zapleteno politično dogajanje … Kot odličen finančni minister ni znal niti ni smel tega promovirati v javnosti. Ministri NSi so imeli zahtevne resorje, vendar kar je bilo dobro, sta si pripisala vlada in predsednik vlade, medtem ko se posamezni ministri niso smeli pohvaliti s svojimi dosežki … Nekaterim je bil dr. Bajuk zaradi transparentnega dela na finančnem ministrstvu tudi trn v peti.“

Ko Janša zaradi korupcijskih očitkov pade, Zoran Janković kljub podobnim očitkom ostaja

V nadaljevanju je spregovorila o tem, kako so takrat NSi „rezali kot salamo“ tako člani stranke kot politiki od zunaj. Ljudmila Novak je stranko po neuspešnih volitvah in izpadu iz parlamenta leta 2008 na naslednjih predčasnih parlamentarnih volitvah 2011 vrnila v Državni zbor. Predstavila je tudi zakulisno dogajanje v času, ko je zmagovalec volitev Zoran Janković neuspešno sestavljal vlado in jo potem prepustil Janezu Janši.

Dotaknila se je tudi te druge Janševe vlade, ko je bila ministrica za Slovence po svetu, in predstavila razmere in razloge za njen padec. Takrat je ravno njena stranka predsedniku vlade Janezu Janši ostala ves čas v oporo, medtem ko so SLS, DL in DeSUS vlado zaradi očitkov korupcije, katerih je bil deležen Janša, zapustili in povzročili njen padec. „Tu se je izkazala tudi neenakost v slovenski družbi. Medtem ko je predsednik vlade Janša zaradi korupcijskih očitkov padel, je Zoran Janković kljub podobnim očitkom ostal ljubljanski župan,“ še pove.

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ministri NSi pa dobro delajo

Pod njenim vodstvom je šla stranka uspešno tudi na naslednje volitve, potem pa se je umaknila in na predsedniškem mestu jo je zamenjal Matej Tonin, aktualni obrambni minister.

Predstavila je tudi delovanje aktualne vlade in ravnanje predsednika vlade Janeza Janše.

„Ima največ političnih izkušenj, po drugi strani pa je človek, ki težko upošteva svoje partnerje ali pa vleče poteze, ki zelo razburjajo ljudi in jih delijo. Zato se mi ne zdi najbolj primeren za predsednika vlade. Ker se je potem zgodila pandemija, pa se mi je zdelo dobro, da imamo operativno vlado in da nismo šli na predčasne volitve.“

Meni tudi, da ministri NSi svoje delo opravljajo dobro.

Bo Ljudmila Novak še kdaj kandidirala za predsednico države?

V drugem delu oddaje je spregovorila o delovanju Evropskega parlamenta, kjer se nepopustljivo zavzema za vladavino prava. Zaradi tega je ves čas tarča nesramnih zapisov na socialnih omrežjih in v nekaterih medijih. Ob koncu oddaje je odgovorila tudi na vprašanje, ali je pripravljena še drugič kandidirati za predsednico Slovenije. Več pa si lahko ogledate v oddaji.