L. Peterle, FB: Grčija bi morala reforme izvajati iz lastnega prepričanja

Včasih se mi zdi, da EZ ostaja v mislih ljudi, še vedno kot nekaj zunanjega. Še vedno bi bilo dobro kdaj pa kdaj omeniti kaj pomeni EZ, vsaj ko se nanašamo na evro.

To kar zahteva EZ, niso uradniki v Bruslju, ampak politična volja vlad držav članic istega kluba, s skupnimi pravili. Se odloča skupno, se sklepa kompromise…

V grški zgodbi je že dolgo pod vprašajem temeljna ideja očetov Evropske zveze – delati stvari skupaj. Grki delajo drugače – naj gre za davčno kulturo, za pokojninski sistem, za privilegije državnih uradnikov in še kaj. Ta vtis se po preobratu v zadnjih dneh ni spremenil. Zadeve so se zgodile pod pritiskom in so bile tako ljudem tudi predstavljene. Evropska zveza je kot nekaj od zunaj, sitni partner, za mnoge kar sovražnik. Srečali sta se Ciprasova preživetvena taktika in evropska transformacijska strategija, Mednarodni denarni sklad pa je v finalu dodal mehčalec, ki diši po dodatnem odpisu dolga.

Po vsem, kar sem videl in slišal, nisem popolnoma prepričan ali smo se pogodili za pravo pot, četudi je bil dosežen pomemben napredek, da bo morala Grčija igrati poslej tudi na svoje, ne samo na evropske oziroma tuje karte. Kljub “grškemu vložku” me zanima, kako je mogoče dosedanje mencanje z reformami obrniti v trajnejše gospodarsko okrevanje in socialno konsolidacijo. Tega, kar zahteva EZ, se ne da narediti drugače, kot da pride do spremembe delovanja grške države. To pomeni poseči v sistem privilegijev in priboljškov, ki je deloval dolga desetletja. Zato bi potrebovali vsaj dva mandata vlade narodne enostnosti. Če ne bo kontinuitete zasledovanja ključnih preobrazbenih ciljev, če bo sporazumu sledilo spet notranjepolitično obračunavanje (Siriza je očitno razdeljena), prehitre volitve itd., bomo dobili naslednjič še slabšo situacijo s še višjim računom. Ne pozabimo, da je polletno vladanje Sirize ob nasprotovanju prej dogovorjenega reformnega paketa poslabšalo sitauacijo za več kot deset milijard evrov.

Gotovo pa je sporazum izraz povečane voditeljske odgovornosti glede prihodnosti EZ. Ne gre samo za preživetje Grčije. Temeljno vprašanje je, ali je EZ po vseh političnih, geopolitičnih in finančnih koncesijah, ki jih je dala posameznim državam članicam, sposobna preobrazbe, ki bo utrdila položaj skupne valute in jo naredila bolj odporno na različne krize.

Sporazum je prinesel nekaj nove odločnosti EZ, vendar na tej podlagi še ne bi podaljševal počitnic.

Ko čakamo na čudež v Grčiji in ko je grexit najmanj odložen, se lahko pripravimo na brexit.

Več lahko preberete na FB profilu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.