Kaj bo prineslo glasno razmišljanje Bratuškove, da 2TIR postaja nepotreben?

Foto: Novi glas.

Ali  bomo sedaj, ko so » nameravajo« Madžari odstopiti od sodelovanja pri gradnji drugega tira za luko Koper, tudi mi sami odstopili od projekta drugi tir, saj je samo za naše potrebe en tir dovolj? Ali Madžarska v nadaljevanju odstopa želi odstopiti tudi od drugih uslug naše luke Koper in transporta po železnici?

Prejšnje leto smo namreč zaključili nekajletno modernizacijo železniške proge Pragersko-Hodoš, ki bi po odstopu Madžarske postala manj pomembna za naše gospodarstvo, kot smo si obetali. Največ »zaslug« k temu nenadnemu in neprijetnemu zasuku na slabše za naše gospodarstvo ima  menda največ ministrica Bratovškova, ki je kot odgovorna za infrastrukturo zadnje čase preglasno  govorila, da 200 milijonske madžarske pomoči pri gradnji drugega tira ne rabimo in da to sodelovane z Madžarsko celo draži gradnjo drugega tira. S tem »glasnim razmišljanjem« je ministrica privedla Madžarsko v dilemo in, kot je videti, tudi od dolgoročnega  sodelovanja, s katerim bi prekomorska oskrba madžarske države potekala preko naše luke v Kopru. Istočasno pa smo tudi izvedeli, da bi naj sedaj Madžarska podobno pomoč ponudila sosednji Hrvaški in sicer za modernizacijo njihove železniške povezave z Madžarsko od Reke preko Zagreba do meje v Kotoribi pri Čakovcu. Do takrat, ko bi bila ta transportna povezava nared, pa bi naj vlogo povezave za Madžarsko prevzel sosednji Trst.

Če bo tako hudo, kot se sedaj govori, smo si zabili še en žebelj v krsto. Ali res v  vladi, ki je  pretežno iz vrst nekdanjih komunistov, ta hip mislijo samo na to, kako pri nas za vsako ceno zadržati čim več migrantov iz Azije in Afrike kot bodoče volivce? Pozabili  pa so, da bomo kmalu postali neto plačniki evropske blagajne, s pomočjo katere smo do sedaj še edino kaj večjega zgradili, kot ma primer že omenjeno modernizacijo  železnice do Madžarske in  pravkar končane  podravske avtoceste od Maribora do Gruškovja. Večno  ne bomo moglo živeti iz rok v usta z zadolževanjem, z vedno višjimi davki ter podražitvami. Kolikšna je bila inflacija prejšnji mesec, še do danes nisem izvedel!

Kdor na omenjeno posojilo Madžarske – 200 milijonov evrov za drugi tir – gleda kot zgolj na posojilo, je kratkoviden. Ne gre za 200 milijonov, to je še najmanj! Gre za našo bodočnost, za Slovenijo gre! Težko je razumeti, da ta vladna koalicija ne dojame, da nas države na zahodu ne bodo večno hranile, kot so nas v komunizmu zato, da smo malce ponagajali Stalinu! Sicer pa smo vsi, tudi tisti, ki so v svetu propagirali in še propagirajo komunizem, jedli kruh iz ameriške pšenice! Najbolj pa zapostavljanje Slovenije ob restavraciji komunizma čutimo, ko se nas na zahodu vse bolj izogibajo –nočejo nas jasno podpreti pri že razsojeni arbitraži s sosednjo Hrvaško.