K. Lipnik, Finance: Partizani so to znali bolje

Slovenija je imela nekoč enega najrazvitejših obvezniških trgov v širši regiji. Več kot polovico tržne kapitalizacije ljubljanske borze so bile obveznice. Država je nakupe, sicer zgolj državnih obveznic, tudi spodbujala. Lahko so se uporabile za davčno olajšavo. S takimi ukrepi je država financirala proračunske ukrepe v času, ko so bili tuji finančni trgi težko dosegljivi in zelo dragi.

Lahko gremo še nazaj v zgodovino, ko so se z obveznicami gradile železniške povezave, denimo od Kranja do Tržiča – ta je bila zgrajena leta 1908 in odpravljena sredi šestdesetih. Večina nas niti ne ve več, da je ta železniška povezava sploh obstajala, kaj šele, da bi vedeli, kako se je financirala. Tudi dolenjski krak železnice, ki je bil zgrajen še v 19. stoletju, se je delno financiral z izdajo obveznic. Še pred drugo svetovno vojno so z obveznicami posamezne projekte financirale tudi družbe v Sloveniji in izdajali so jih celo slovenski partizani med drugo svetovno vojno. Res je, povsem komercialno so si partizani z izdajo obveznic izposojali italijanske lire za financiranje svojih aktivnosti.

Povsem normalno je, da si v času, ko morajo banke zelo paziti, komu in koliko posojajo, podjetja del finančnih virov poiščejo na trgu. Pravzaprav je žalostno, da se Slovenija instrumentov kapitalskih trgov otepa bolj, kot so se jih partizani med drugo svetovno vojno. Ne gre zgolj za slabo mnenje, ki so si ga vlagatelji ustvarili ob zadnjem podržavljenju NLB in NKBM. Država že več kot desetletje skoraj načrtno diskreditira trg kapitala v Sloveniji. Vse, kar je poskušala postaviti s privatizacijo v začetku devetdesetih, je šlo v franže.

Seveda zdaj tega ne moremo na hitro postaviti na noge. Glavni temelj finančnih trgov je zaupanje. Narobe bi bilo, če bi zdaj vlagatelje poskušali privabiti v naložbe na robu propada. Skratka, z izdajo obveznic se ne morejo reševati podjetja, ki potrebujejo svež kapital, kot je Cimos. Ta in podobni potrebujejo svež kapital, ob seveda jasnem poslovnem načrtu. Tudi izdaja obveznic je zgolj posojilo, ki ga lahko uporabijo zgolj kreditno sposobna, torej finančno stabilna podjetja. Res je, obstajajo tudi bolj tvegani posojilni instrumenti, a ti bodo prišli na vrsto takrat, ko bomo imeli Slovenci široko razumevanje kapitalskih trgov in bo tudi ljubljanska borza ne samo formalno, ampak tudi ideološko del svetovnih finančnih povezav.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.