K. Lipnik, Finance: Ljudstvo proti vrtnim palčkom

Pred kakim desetletjem je sodelavec zjutraj ves razburjen pridrvel v pisarno, ker je soseda na trato pred svojo hišo postavila palčke. Saj verjetno poznate tiste majhne z rdečo kapo in belo brado iz pravljice o Sneguljčici. V glavnem – njegovo razburjenje je bilo tolikšno, da se je odločil ustanoviti stranko, ki bi se bojevala proti kiču, ki kazi slovenske trate. Ustanoviti takšno stranko je seveda njegova pravica, in da ne bo pomote, tudi smisel strankarskega delovanja je prav v tem, da se s povezovanjem podobno mislečih dosežejo interesi množice (delujoča pravna država pa zagotavlja, da ti interesi ne posežejo v ustavne pravice in svoboščine prebivalcev).

Prvo vprašanje v trenutnih razmerah je seveda, ali parlamentarne stranke zdaj zastopajo interese množice, ki jih je izvolila? Gostilniške debate dajejo oster negativni odgovor in tudi resnici na ljubo so interesi množice, ki naj bi jih zastopali poslanci, najbližje uresničitvi le, ko obstaja resna nevarnost, da jih bo množica odnesla iz javnega življenja. Volitve so seveda takšna priložnost, zato je ključna naloga politikov pred volitvami prav v tem, da množico prepriča, da so delovali v njihovem interesu.No, zdaj pa v razmislek, ali so predčasne volitve priložnost ali kazen za vlado Alenke Bratušek?

Ključ do odgovora je v projekciji, ali nam bo ob koncu leta 2015 bolje, kot nam je zdaj, in s tem seveda, ali nas bi lahko Alenka Bratušek čez leto in pol lažje prepričala o svojem dobrem delu kot zdaj? Da ne bo pomote, ne trdim, da bo Bratuškova in Co. letos slavila na volitvah, sprašujem se le, ali bo prejela več glasov, kot bi jih ob koncu rednega mandata.Poglejmo razmere: Sloveniji se po dveh letih premora obeta gospodarska rast, upadanje števila delovnih mest se upočasnjuje, razmere na tujih finančnih trgih so zelo ugodne, kar seveda pomeni, da se lahko država zadolžuje in prikrije slabo stanje proračuna. Podobno tudi izvoz prikriva slabosti domačega povpraševanja. Skratka, ljudje se nekoliko manj bojimo za svojo prihodnost, kot smo se še lani.

Ali je to zasluga te vlade, prejšnje koalicije ali srečno naključje, je za trenutno politiko precej nepomembno. Je pa seveda priročna propagandna parola vlade in zelo pomembno vprašanje za prihodnost Slovenije.Država bo morala zmanjšati svoj primanjkljaj, kar med drugim pomeni nujni dogovor o zmanjšanju mase plač v javnem sektorju. Morala bo zarezati v javno porabo ali pa močno spremeniti način financiranja. Tudi konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja še kar upada.

Več lahko preberete v Financah.