Jože Strgar: Naše krajevne volitve

Jože Strgar: Biti član politične stranke mi daje občutek pripadnosti. / Foto: Arhiv ČasnikBeseda »naše« poudarja, da imamo svoje slovenske lokalne volitve, ko bomo volili župane in občinske svetnike, torej svoje krajevne ljudi, ki so vredni našega zaupanja. Na kandidatnih listah pa nastopajo, vsaj v treh glavnih mestih, (Ljubljana, Koper, Maribor), kakor poroča Časnik spletni magazin z mero, tako imenovani »jugoslovanski« kandidati – torej ljudje, ki na nek način izhajajo iz drugih držav. Ob tem se moramo vprašati, prav vsak izmed nas, ali se bodo znali in hoteli obnašati, če bodo izvoljeni, po slovensko, v skladu z našo kulturo, z našim načinom življenja in delovanja, z našo pripadnostjo v evropski civilizaciji?

Brali tudi smo, da si, zlasti ljubljanski kandidat, Zoran Janković pridobiva svoje simpatije pri voditeljih tujih verstev – pri muslimanih, pri pravoslavnih in celo pri evangeličanskem škofu. Kaj vse lahko vidimo in slišimo!

Da, spet bomo imeli volitve, kar pogosto jih imamo. Družbene in politične razmere pa ostajajo pri starem. Kaj nismo v Sobotni prilogi Dela, ki je izšla 3. 11. 2018 brali, da imamo pohlepno katoliško cerkev? Odmevna časnikarka je to kar nekajkrat zapisala. Nekaj, kar je bilo Cerkvi ukradeno in ta, ki se sedaj prizadeva za vrnitev, naj bi bila pohlepna? Ali ni to sprevržena »lajna«, ki jo kar naprej poslušamo?

Pred nami je važno vprašanje, ali se spet ne bo nič spremenilo – spremenilo v resnično demokracijo, združeno z osnovno poštenostjo in odgovornim sobivanjem?

Spremenilo se bo, če bomo šli na volitve v čim večjem številu in če bomo izvolili ljudi, ki so in bodo resnični demokrati, odgovorni za svoje delovanje in za z vse nas, celotno Slovenijo. Če bomo na dan volitev spet tako na veliko ostajali doma, bomo ostali tam, kjer smo – v družbenih in političnih razmerah, ki nas bodo še naprej pohabljale. Bodimo zrelejši in z volitvami spremenimo naš lepi slovenski dom.

Veselo na delo in lep pozdrav Jože Strgar.