Jože Bartolj o sejmu in ga. Makarovič

Bil sem na tiskovni konferenci pred začetkom 26. slovenskega knjižnega sejma, ki bo med 1. in 5. decembrom v Cankarjevem domu.

/ … /

In potem se je zgodilo tisto, kar s knjižnim sejmom nima posebne zveze, me je pa malo »zdrznilo«. Omenili so namreč, da bo na prireditvah za otroke sodelovala tudi Prešernova nagrajenka Svetlana Makarovič. Najprej me je prešinilo, da je to pravzaprav smešno, saj vsi vemo, da Svetlana Makarovič »pamžev« pač ne mara. Potem pa mi iz glave ni šla sintagma Prešernova nagrajenka. Pa kako? Saj je Prešernovo vendar zavrnila. Javno! Takrat sem bil v CD-ju. Poleg tega se vsi še spominjamo aferice, ki je ob tem izbruhnila. Menda jo je najbolj zmotilo to, da je nagrado takrat dobil »Cerkveni dekorater« p. Marko Ivan Rupnik.

In zdaj po 10. letih je ona spet Prešernova nagrajenka. Ko sem vprašal, kako to da je Svetlana spet Prešernova so mi odgovorili, da je plaketo sicer zavrnila, ni pa zavrnila denarja in da jo na ministrstvu vodijo kot nagrajenko. Ups! Torej je bilo vse na odru tedaj le blef? Šarada? Igrica za rajo? Kje pa je tu načelnost?

Tako sem malo pogledal po spletu in našel spisek Prešernovih nagrajencev, kjer piše, da je nagrado zavrnila. Potem sem našel precej obširno časopisno polemiko, ki sta jo imela Makarovičeva in Zlobec v Delu. Iz zapisanega izhaja, da je zavrnila tudi denar, vendar pa je uveljavljala nagrado pri državni pokojnini, ki jo zdaj prejema. Ob tem je poslanec Plemeniti sprožil celo poslansko vprašanje in dobil iz kulturnega ministrstva celo nekaj odgovorov. Kakorkoli že, morda bi vseeno malo premislili titule, ki jih nekomu dajemo, zaradi zgodovinske resnice namreč. Konec koncev je Svetlana Makarovič marsikaj (vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka…), kaj pa tudi ni…

Če navedem plastično primerjavo: ali bi bila članica Partije, če bi na odru ob podelitvi, javno zavrnila članstvo?

Vir: blog Jože Bartolj