Je Turčija zgled naši vladi?

Mevlüt Çavuşoğlu na Bledu.
Mevlüt Çavuşoğlu na Bledu, foto: Flickr.

Mediji so na dolgo in široko in z vso vnemo poročali o prerivanju na desnem političnem polu, o tem, katera poslanska skupina je javnosti prva sporočila, da bo vložila interpelacijo proti ministrici za zdravje. Če sem iskren, jo je najprej (brez vsebine), napovedal poslanec iz stranke Nova Slovenija. Ob tem pa sem imel občutek, da je bila to zgolj napoved brez vsebine. Mislim, da je NSi želela najprej dobiti mnenje in podporo tudi ostalih poslanskih skupin. Stranka sama ima premajhno število poslancev, da bi jo lahko vložila. Nato se je odzvala le stranka SDS, ki je sporočila javnosti, da bo že napisano interpelacijo poslala v Državni zbor in tako olajšala NSi iskanje potrebnih podpisov.

Zdi se mi pomembno, da se ji je, čeprav nekoliko užaljena, pridružila tudi stranka NSi. Upam, da je to nov začetek sodelovanja med strankama in da se je NSi vendar izvila iz primeža strank postkomunistične kontinuitete, v katerih še vedno prevladuje duh sovraštva proti vsem in vsakogar, ki razmišlja drugače. Na to pomislim tudi ob še enem javnem sporočilu predsednika vlade, da vlada dela dobro in da ne bo nasedala zunanjim pritiskom. Občutek imam, da se predsednik vlade ne zaveda, da so to pritiski njegovih volivcev in ne kogar koli. Da ima predsednik vlade težave v svojih vrstah že od prvih dni vladanja pa volivci še nismo pozabili.

V začetku meseca septembra je Slovenija že desetič gostila mednarodni Strateški forum Bled. Čeprav pomeni in dosežki tega velikega zbora javnosti niso znani, so bili z obiskom petičnih gostov zagotovo zadovoljni hotelirji in gostinci ter ostali turistični delavci Bleda. Poleg tega smo pa bili znova, zame osebno, priča novemu zdrsu našega zunanjega ministra, ki se je vroče (večkrat) objemal s turškim kolegom. Turčija, oziroma njena vlada, je v tem času ena od največjih kršiteljic človekovih pravic na svetu. Turška vlada je poleg zaporne kazni lastnim državljanom odvzela službe, že pridobljeno izobrazbo (diplome, pridobljene doktorate) ter vrsto drugih pridobljenih dobrin, in s tem pokazala, da ji v boju za oblast človekove pravice niso mar.

Ob ministru Karlu Erjavec, ki mu v zunanji politiki ni prvič spodrsnilo, bi moral predsednik vlade resno razmisliti o nadaljnjih korakih, da Slovenija v zunanji politiki ne pade še nižje. Toda Erjavčev objem ni umilil besednega napada turškega zunanjega ministra na politiko EU, ki jo sestavlja tudi Slovenija. Karel Erjavec pa je eden od sedemindvajsetih zunanjih ministrov Evropske unije, ki svetu predstavlja slovensko in evropsko zunanjo politiko.

Seveda se v zakulisju slovenske politike dogajajo veliko bolj pomembna dejanja z ukrepi, ki bodo tiste z visokimi prihodki ponovno nagradili. Zaposlene pa bodo vladajoči v zadnjem letu pred volitvami razveselili z božičnico brez davka. Seveda, če bodo takšen predlog zakona sprejeli poslanci. Predlog male davčne reforme je res tako majhen, da tiste z nizkimi osebnimi dohodki in nas upokojence sploh ne bo dosegla. Smo pač pomembni zgolj zato, da oddamo svoj glas. Smo pač premajhni. Morda se bo zbudil Erjavec, branik upokojencev, in nam namenil kakšen evro za jutranjo kavico, da ne postanemo bogati. In številni upokojenci bodo tega veseli in ga ponovno poslali med odločilne politike v Sloveniji.