M. Kovač: Dovolj, vsak je boljši od Jankovića!

Razgledni stolp na Ljubljanskem Gradu / Vir: https://www.ljubljanskigrad.si
Razgledni stolp na Ljubljanskem Gradu / Vir: https://www.ljubljanskigrad.si

Janković bo ljubljanski župan, dokler kritična množica poštenih ljubljanskih volivcev ne reče: »Dovolj, vsak je boljši od Jankovića!«

Pred petimi leti je prof. dr. Zdenko Roter (strokovnjak za verske skupnosti v Službi državne varnosti, upokojeni profesor sociologije religije in svetovalec Milana Kučana) v intervjuju za Delo dejal, da se je Zoran Jankovič »preobjedel belega kruha, kar pomeni, da je brez vsake, vsaj javno kritične distance do svojega preteklega dela in da ni sposoben preživeti pozitivne vloge v normalnem demokratičnem večstrankarskem sistemu«. Tudi letos je prof. Roter o Jankoviču javno izjavil, da »kot politik v mojih očeh žal ni naredil izpita«.

Taka mnenja navadno slabo vplivajo na kariero politikov na tranzicijski levici. Z izjemo Karla Erjavca na minulih državnozborskih volitvah nihče od politikov ni želel sodelovati z Zoranom Jankovičem. Tudi njegova slika uspešnega gospodarstvenika, kakršnega je v nebo kovala procesija, ki ga je oktobra 2011 prišla vabit, naj nastopi kot kandidat za predsednika vlade, je že povsem zbledela. Uspešnemu gospodarstveniku se za svoje preživetje ni potrebno oklepati politične funkcije, za njim ne ostajajo neodplačani dolgovi in propadli izvajalci, da o neetičnih poslovnih praksah niti ne govorimo.

Kljub temu da se mnenjski voditelji tranzicijske levice in »strici iz ozadja« poskušajo že nekaj časa distancirati od lika in dela Zorana Jankoviča, je ljubljanski župan minuli teden samozavestno vložil kandidaturo za nov mandat na magistratu. Dobro je povedal prof. Roter, da Jankovič »ni sposoben preživeti pozitivne vloge v normalnem demokratičnem večstrankarskem sistemu«, a kaj, ko v Sloveniji nimamo normalnega, demokratičnega sistema. Z malo truda in organizacije bi levica lahko postavila v Ljubljani za župana kogar koli.

Delež tranzicijskih dobičkarjev, uživalcev raznih sinekur in privilegijev je v Ljubljani dovolj velik, da ima desnosredinski kandidat za župana bolj malo možnosti. To potrjujejo tudi rezultati zadnjih državnozborskih volitev na ljubljanskih voliščih. Zakaj potem ne pridejo na levici na plan z močnim in ustrezno podprtim kandidatom za župana.

Menim da zato, ker so klientelistične mreže v Ljubljani dovolj široko razpredene in da je Jankovič za množico klientov še vedno edini garant ohranitve njihovih ugodnosti. Najstarejši med njimi si obetajo nadstandardno namestitev v domu za starejše občane, malo mlajši službe za svoje otroke, še mlajši zaslužek za svoja podjetja in projekte pri poslih z mestno občino. Mnogi, ki nimajo neposrednih koristi od občine, pa ga vidijo kot kolega v netransparentnem, balkanskem načinu poslovanja. In tako bo, dokler kritična množica poštenih ljubljanskih volivcev ne reče: »Dovolj, vsak je boljši od Jankovića!«

Objavljeno 30. septembra tedniku Družina, stran 9