J. Tomažič, Finance: Zakaj Slovenija ni bogata kot Avstrija

Pri severnih sosedih me najbolj navdušuje njihov pragmatizem.

Slovenija in Avstrija imata skupno zgodovino, za Slovenijo razmeroma boleča ločitev pa po skoraj sto letih še zmeraj povzroča travme. Meja ni več, sosedje na avstrijskem Koroškem niso več tako mračnjaški, kot so bili še pred leti, in komunalne (občinske) volitve konec tedna na južnem Koroškem so pokazale, da lahko postaneš župan, tudi če odkrito poveš, da si Slovenec. Še več, sosedje so ugotovili, da se da iz blagajne EU s čezmejnimi projekti fino potegniti denar za razvoj infrastrukture in da je na občini dobro imeti ljudi, ki obvladajo jezik soseda.

Nasploh me pri severnih sosedih navdušuje njihov pragmatizem. Pa poglejmo najbolj svež primer, kjer so po moji oceni podobno težavo rešili bolje kot mi. Hypo banka je na Balkanu in tudi doma, v Avstriji, pošteno zabredla. Medtem ko smo pri nas z radiranjem podrejenih obveznic naredili celo štalo, so Avstrijci obveznice Hypo banke prenesli na HETA (slabo banko), zdaj, ko kaže, da premoženja na slabi banki ni dovolj, pa so rekli, »dragi lastniki, do leta 2016 velja moratorij, potem pa bomo videli, kako in kaj«. Poslovne enote v Avstriji so pragmatično prodali Indijcem, na Balkanu ameriškemu skladu. Pri nas pa razprave, ali naj podržavljeno NKBM prodamo ali ne.

Davki. Medtem ko pri nas uvajamo vezane knjige za račune in z novim letom elektronske blagajne, ki bodo povezane s finančno upravo, imajo Avstrijci uvedene davčne pavšale. Z davčno kapico podjetja razbremenijo, pri nas bi delo še bolj obremenili.

Bencin. Avstrijci so dolga leta trpeli, ko so njihovi državljani k nam prihajali po cenejše gorivo, tobak, na kosilo ali pijačo. Medtem smo mi trošarine navili v nebo, oni pa jih niso spreminjali in zdaj Slovenci hodimo v Avstrijo po bencin. Pa naj razume, kdor more.

Smučišča. Res so pri nas manjša, manj privlačna, a tudi manjša smučišča Avstrijci upravljajo bolje od nas.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.