J. Tomažič, Finance: Od jugonostalgije ne boste siti

Tekma se je v nasprotju z obdobjem socializma z lokalne razširila na globalno raven. Če je vzhodni blok igral svojo tekmo na posebnem igrišču, so zdaj v igri spretni Estonci, Poljaki, Kitajci, Indijci…

Tekma se je v nasprotju z obdobjem socializma – tega veliko ljudi pa tudi stranka Združena levica razume kot nekaj najboljšega, kar se je zgodilo Slovencem – z lokalne, ko smo pralne stroje prodajali v nekdanje dele skupne države na območja, na katerih so imeli težave s pismenostjo, razširila na globalno raven. Ni bilo težko biti konkurenčen, ko je vzhodni blok igral svojo tekmo na posebnem igrišču, toda zdaj je drugače.

V igri so tehnološko spretni Estonci, od trdega komunizma prekaljeni Poljaki, Čehi s stoletno industrijsko tradicijo in kapitalom, Kitajci kot za šalo zmagujejo na šolskih tekmovanjih (vseh stopenj), pred petdesetimi leti je bila večina države na ravni pastirjev, milijardna Indija se je rešila kolonialnih travm, države z nafto lahko kupijo znanje in še marsikaj. Z vsemi temi pa je treba tekmovati.

Prijatelji in znanci me pogosto sprašujejo, naj jim kot novinar, ki vendar nekoliko bolje pozna politično zakulisje, povem kaj več o tem, kako poteka sestavljanje vlade, kako bo v prihodnosti, kako bomo živeli. Sem v zadregi. Miro Cerar razen v stroki posebnega »track recorda«* nima. Pred zmago in po tej je dal več intervjujev, povedal pa bore malo (zato sem si obljubil, da jih pač ne bom več bral), obdal se je s sodelavci iz akademskih vod. Toda romantične faze bo kmalu konec, treba bo začeti delati. Ni karierni politik, in ko bo njegova politična zvezda v zatonu, se bo verjetno vrnil na pravno fakulteto.

Ne predstavljam si, da bi desetletja vedril v opozicijskih vrstah in ostal predsednik stranke ter čakal naslednjo priložnost. Z volilno zmago se mu je ponudila fantastična priložnost. Mogoče po osamosvojitvi enkratna, krivulja uspeha je na dnu. Lahko gre na vse ali nič. Naj pojasnim. Kaj pa, če bi se vladanja lotil temeljito in poskusil kaj narediti? Recimo, uvesti spodobno pokojninsko reformo, pri kateri bi se pokojninska doba samodejno usklajevala s podaljševanjem življenjske dobe.

*referenc

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.