Tanja Gobec, zavzemate se za vladavino prava, a ne sprejemate odločitev sodišč

Tanja Gobec (printscreen: RTV SLovenija)

Spoštovana voditeljica oddaje Politično, ga. Tanja Gobec, vaš gost v oddaji Politično je bil dr. Miro Cerar, ki predava vladavino prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Menim, da se prof. dr. Miro Cerar niti tokrat ni jasno izrazil, ali ima premier Janez Janša prav, ko predlaga, do bo sicer za delitev sredstev EU odločilna ocena stanja vladavine prava v vsaki članici EU, a te ocene naj ne poda politika, temveč sodišče. Menim, da je takšen predlog premiera korekten.

Ker dr. Miro Cerar predava vladavino prava, se sprašujem, kaj je storil za boljšo vladavino prava, ko je bil premier in je imel pristojnost in moč za izboljšanje vladavine prava.

Miro Cerar in Tanja Gobec še vedno vztrajata, je Janša sam kriv za izgubljene volitve

Dr. Miro Cerar in Tanja Gobec torej še vedno vztrajata, da je Janez Janša, ki je izgubil volitve, ker je bil obsojen ter je moral v zapor, zato je sam kriv, da je izgubil volitve. Omenjene volitve so bile za dr. Cerarja nedvoumno legalne. Kot razumem, ste tudi vi, ga. Tanja Gobec, tega mnenja.

Vendar, kdor se zavzema za vladavino prava, ne more prezreti sklepov sodišča. Toda odločitev slovenskega Vrhovnega sodišča je jasna, saj je soglasno potrdilo odškodnino stranki SDS – zadeva Patria. Stranka SDS je upravičena do odškodnine zaradi škode, ki je nastala zaradi protipravnega zaprtja voditelja stranke pred volitvami leta 2014. Zaradi procesa Patria je stranka SDS prejela manj glasov, kot bi jih sicer, zaradi česar je prejela tudi manj proračunskih sredstev, je presodilo sodišče.

»Dokler človek ni obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen! To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo.«

Tako opozarja dr. Marko Bošnjak, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. Ali naj kljub temu še velja: »kriv si, četudi nisi bil pravnomočno obsojen«? Mar ne potrebujemo več sodišč? Mar sta demokracija in pravna država kar odveč? Ali se tako javno obtoževanje lahko nadaljuje, čeprav obtoženi oz. linčani ni pravnomočno obsojen, ampak je nedolžen. To veleva menda tudi vladavina prava!?

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.