Drugod tihotapce mamil zapirajo, naša sodišča jih pa spuščajo na prostost

Drugod tihotapce mamil zapirajo, naša sodišča jih pa spuščajo na prostost, a o teh stvareh evropski poslanci niso razpravljali niti ne o našem vrhovnem in ustavnem sodišču, ki poleg prava obvladuje tudi epidemijo covida-19, saj je svoboda gibanja pomembnejša od smrtonosnosti bolezni. Oni že vedo, kako se tej stvari streže.

Razprava o vladavini prava, svobodi medijev in korupciji v Sloveniji, ki so jo na rojstni dan nekdanje Jugoslavije spočeli ponosni nasledniki ZK ne v kaki zakotni gostilni, ampak v Evropskem parlamentu, je želela udariti žebljico na glavico, pa je na žalost udarila mimo. Temeljila je namreč na poročilu komisije, ki se je pred nedavnim sprehodila po naši lepi deželici in v katerem bi našli prstne odtise tajnika naše poslanke Tanje Fajon. Poročilo ni niti približek resničnih prizadevanj našega pravosodja, če se za začetek pomudimo pri vladavini prava, ki je kot ustava temelj države.

Drugod tihotapce mamil zapirajo, naša sodišča jih pa spuščajo na prostost

Naše pravosodje ne temelji zgolj na tem, da ve, kaj je prav in kaj je narobe, kaj se sme početi in česa se ne sme delati v naši deželici, ampak se naslanja na grške mite, zato njihove aktivnosti v okviru akcije Herkules, pa tudi bolj domače, kot je Lukenda, Balkanski bojevnik, »rop stoletja«, »bančna luknja«, »operacijske mize«. Toda poročilo komisije, ki ga je lektoriral tajnik poslanke Tanje Fajon, vseh teh – sicer uspešnih prizadevanj pravosodja – niti ne omenja, ampak se omeji na nekoliko pozno delegiranje naših tožilcev v evropsko tožilstvo. Ampak razpravljanje o tem je zdaj, ko je vrh Evrope zadovoljen s stanjem, podobno vpitju za vlakom, ki je odpeljal.

A da bi rekli kakšno besedo o škodi, ki nam jo povzročajo sodišča, ki po vrsti izgubljajo tožbe z našimi državljani na Evropskem sodišču za človekove pravice, to pač ne, ker to ne sodi v sklop lepih besed o naši vladavini prava. Naša sodišča so hitra, saj na primer ko pijan šofer med vožnjo v napačno smer na avtocesti ubije tri mlade ljudi, potrebujejo zgolj sedem let in tudi v primeru Balkanski bojevnik – tako slikovito sodišče opiše, oriše in celo pobarva navadne trgovce s prepovedano drogo, po domače švercarje mamil – so našli način, kako zlikovce spraviti iz zapora. Vrhovno sodišče je glavnega švercarja spustilo na prostost in zadevo, ki traja najmanj šest let, vrnilo na sodišče prve stopnje.

O teh stvareh evropski poslanci niso razpravljali niti ne o našem vrhovnem in ustavnem, pravzaprav kar postavnem sodišču, ki poleg prava obvladuje tudi epidemijo covida-19, saj je svoboda gibanja pomembnejša od smrtonosnosti bolezni. Oni že vedo, kako se tej stvari streže.

Evropski parlament je razpravljal o domnevni nepravilnosti v Sloveniji, ki je že urejena

Pa še kako besedo o svobodi medijev pri nas, o korupciji je itak povedano že v prejšnjem odstavku. STA je z nakazili denarcev – novi direktor je manj trmast kot ta, ki je pred njim odstopil, in je podpisal pogodbo z vladnim uradom za informiranje – zdaj rešena in je tako volk sit in koza cela. O tem problemu tako lahko lajajo le za nazaj, kar je podobno, kot če pes danes laja za kuro, ki jo je lump ukradel včeraj. Lahko bi pa evroposlanci leve poloble odprli razpravo o tem, koliko lažnih informacij je še sprejemljivih za poslušalstvo in gledalstvo nacionalne tv-koče, da se gledalci ne smejo pridušati in tiho preklinjati. Zdaj, ko vlada ni po želji nacionalne TV, je laž celo priporočljiva, vendar količina ni predpisana. In o tem se evropski poslanci niso pogovorili. Jej, jej, kaj bo pa zdej?

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.