Ni vse tako zelo črno, nismo tako zelo razdvojeni

Da smo različni in neenotni, je povsem razumljivo, saj je vsak človek unikat na tem svetu. Lahko pa živimo v sožitju, razumevanju in miru. Žal so med nami tudi takšni, ki želijo to željo vseh nas rušiti. Foto: STA

V praznični številki Gorenjskega glasa ob dnevu državnosti, največjem državnem prazniku, rojstnem dnevu naše domovine, me je zmotil naslov Razdvojeni proslavljali dan državnosti. Za tako velik državni in domovinski praznik tak naslov na prvi strani ni primeren.

Nismo tako zelo razdvojeni

V resnici Slovenci nismo tako razdvojeni, kot nas želijo prikazati v nekaterih medijih. Če pogledamo v preteklost kako kičast je bil tudi Gorenjski glas pred državnimi prazniki poln nekakšnih lepospevov, ki to niso bili. Sedaj ko imamo samostojno državo in smo Slovenci v množici narodov narod, ki ima svojo državo (teh je manj kot dvesto), smo lahko hvaležni prednikom, da so nam razvijali jezik, kulturo, se borili zanjo in jo ohranjali do danes, varovali in borili se za prostor pod soncem, in vsem, ki si še danes prizadevajo za vse to, in ponosni nanje. Zato bi pričakoval več domoljubja v medijih in javnem življenju.

Različni lahko kljub temu lahko živimo v sožitju

Da smo različni in neenotni, je povsem razumljivo, saj je vsak človek unikat na tem svetu. Lahko pa živimo v sožitju, razumevanju in miru. Žal so med nami tudi takšni, ki želijo to željo vseh nas rušiti. Pred nedavnim so na primer nekateri posamezniki – Slovenci in tujci, ki so prišli živet v Slovenijo in se imajo za kulturnike, pozivali k sovraštvu in nasilju. To ni primerno. Take tujce bi morali izgnati iz Slovenije in naj gredo tja, od koder so prišli, Slovence pa kaznovati.

Mnogi ljudje so prišli živet v Slovenijo zaradi boljšega življenja, dela ali zaradi vojn v svojih deželah. Nikakršnih težav ni: če spoštujejo slovenski jezik, kulturo, naravo in ustavno ureditev, lahko živimo v sožitju.

Razlike lahko premagamo z dobro voljo

Prepričan sem in verjamem, ko bodo v Sloveniji ukinjeni razni privilegiji, ko bodo zakoni za vse enaki in bomo spoštovali pravice in dolžnosti, ki nam jih omogoča in nalaga ustava, da med nami Slovenci in tudi ljudmi dobre volje, ki živijo v Sloveniji, da ni tolikšnih razlik. Vsi pa si želimo živeti in delati v sožitju, spoštovanju, razumevanju spravljeni med seboj in v miru.