Ali ste z volitvami zadovoljni?

Volitve v EP, foto: Aleš Čerin.
Volitve v EP, foto: Aleš Čerin.

Vprašanje se ponavlja, zato tudi javno odgovarjam: “Nisem!” Desnica je vendar zmagala, slišim ugovor. Rezultat 5 : 3 za desnico ni kar tako, poleg tega pa levica dobesedno razpada. Prav, tudi to delno drži. A povejmo še kaj!

Za levico so označeni stari komunisti in njihovi nasledniki vseh vrst, miselni svet, ki je pridivjal iz daljnih Stalinovih šol. S svojo nasilnostjo in nadutostjo nas je v veliki meri zasužnjil. Slovenski katoliški narod naj bi bil, po njihovem, nazadnjaški, oni so tisti, ki da vse vedo, kakor da so nadljudje. Takšna njihova drža je bila nasilna, kar se starejši dobro spominjamo. Mlajši rod pa se bo moral močno potruditi, da jo bo počasi razumel. Čeprav se jim vse podira, še vedno niso v stanju, da bi spoznali, da po njihovem država in družba ne moreta funkcionirati. Volili so »novi obraz« Igorja Šoltesa, ki je znan po tem, da kot vrhovni varuh financ ni znal preprečiti ropanja države.

Kako pa je desnico? K njej prištevam po merilih civilne iniciative Prebudimo Slovenijo pomladne stranke, ki so vsaj tu in tam vzajemno delovale. Vodilna med njimi SDS je kljub omalovaževanju NSI ter snubljenju njenih članov, obdržala le svoje tri poslance. Seveda, nihče ni problematiziral obnašanja njenih dosedanjih evropskih poslank, kakor da se ni nič zgodilo. Povsem drugače, kakor se je dogajalo s poslancem Toninom, ki je pred časom z mladeniško nepremišljenim glasovanjem spodbudil celoten ustroj SDS, vključno z obema tednikoma, da so ga »na križ prebijali« do skrajnosti. Kako smo med seboj neuravnovešeni!

Podobno velja za NSi, ki je svoj čas imela v evropskem parlamentu dva poslanca, sedaj pa skupaj s sedanjo SLS spet samo dva. SLS se je spet s pomočjo NSi opomogla. Sicer pa ni pravega razloga za poveličevanje zmage – ne v posameznih pomladnih strankah, ne v celoti.

Vsi pomladniki skupaj bi se morali vprašati, kako je z rezultati volitev? Če upoštevamo javno statistiko, po kateri se h katolištvu prišteva nad 60% ljudi, in če k temu prištejemo še tiste z dobro voljo, se moramo vprašati, kje smo bili in kako smo ravnali na dan volitev? Kako da nismo podprli vsak svoje stranke? Zlasti tudi ne tiste, ki je po svojih zgodovinskih listinah in po vsebini delovanja naslednica predvojne Ljudska stranke, ki se danes imenuje NSi – krščanska demokracija in je na demokratičnih volitvah leta 1938 dobila 82 % glasov. Ta stranka je bila spet najmočnejša v letih 1989/92, ko smo rojevali in utrjevali slovensko državo. Danes pa naj bi bila, kakor nam dopovedujejo tako na levi, kakor tudi na desni, kar se da tiho in v ozadju. Kaj vse so mediji počeli, ko se je obnavljala, da bi to dosegli! Jasen pogled nazaj, z upoštevanjem stvarnih dejstev in tudi nepristranski pogledi na dogodke danes bi nam bili nadvse potreben. Napake enih in drugih bi bilo treba ocenjevati stvarno in pravično.

Ko se bomo spet zbrali, si medsebojno dopolnjevali in ugotovili, koliko nas je na pomladni strani in si v parlamentu priborili večino, se bo rodila nova slovenska doba in rekli si bomo, da smo zmagali. Do takrat pa veselo na delo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.