J. Juhant, Družina: Osvobojena država

Bodimo ponosni na samostojno Slovenijo

Kmalu bomo obhajali dan državnosti, praznik samostojne Slovenije. Mnogi smo žalostni in razočarani, ker v samostojni Sloveniji še zdaj postavljajo spomenike ljudem, ki so zunajsodno morili patriote in zavedne Slovence ter poveličujejo totalitarne simbole, v imenu katerih so uničevali našo narodno in krščansko dediščino. 27. maj je dan, ko so Angleži začeli leta 1945 vračati naše ljudi takratnim komunističnim jugoslovanskim oblastem. V Škofji Loki bodo v petek, 27. maja, ob 20. uri na vrtu loškega gradu brali pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru in se bo misel na preteklo trpljenje prepletala s hrepenenjem po domovini. Loški grad, Šentvid, Teharje, Strnišče in drugi kraji so bili prizorišče nepopisnega trpljenja in hrepenenja po svobodi, po samostojni Sloveniji, ki so ji takratni oblastniki napovedali smrt in uničenje. In to opustošenje nas še vedno bremeni, nam jemlje up in pogled v prihodnost.

Namesto da bi razčiščevali preteklost, se vplivni v družbi zaradi svojih koristolovskih interesov vračajo v preteklost in obnavljajo stare laži in jim dodajo nove. Ne samo da s tem bremenijo in ovirajo državo in njeno gospodarsko, socialno in kulturno blagostanje in razvoj, pač pa še naprej bremena preteklosti nalagajo na ramena mladih. Čeprav nas je v teh majskih dneh že pred dvajsetimi leti pri svojem obisku spodbujal papež sv. Janez Pavel II., naj se osvobodimo te preteklosti in dajemo Sloveniji novo upanje, nekateri kar naprej breme prenašajo na mlade in jim otežujejo pot v prihodnost. Očiščenje sicer prihaja, saj postaja vse bolj jasno, kako polpreteklost in z njo aktualna oblast tone v teh protislovjih družbe. A vladajoči si dovolijo celo kršenje temeljnih norm pravne države, kot je pokazal predsednik državnega zbora z zavrnitvijo peticije državljanov za referendum. Absurdnost stopnjujejo sodni mlini, ki preganjajo osamosvojiteljskega poveljnika Krkoviča, ki se je boril za to državo, medtem ko napadalce, ki so razdejali Gornjo Radgono in umorili patriota in duhovnega pedagoga in psihologa Janeza Svetino, operejo krivde. Obletnici samostojne države se bližamo z novimi manevri poveličevanja mitov polpreteklosti, od katerih se je vsaj večji del oblasti predvsem Demosa in državljanov, ki smo se odločili za samostojno državo, hotel za vedno posloviti. Je še upanje?

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.