J. Bartolj, blog: Je papež zavrnil Medžugorje?

Na Hrvaškem in v Hercegovini odmeva zadržano, da ne zapišem odklonilno stališče papeža Frančiška do Medžugorskih Marijinih prikazovanj. Nedvomno bo njegovo stališče vplivalo tudi na Cerkveno zadržanje pri nas, zato iz Hrvaškega tiska prevajam nekaj podatkov.

Papež Frančišek je na god sv. Marte v pridigi dejal, da Marija ne pošilja odposlancev, ki nam prenašajo vest, da nam bo jutri ob 16.h predala sporočilo. »To ni krščanska identiteta, zadnja Božja beseda se glasi Jezus in nič razen tega«, pravi papež. V Medžugorju najbolj odmeva, da vidci ne živijo krščanskega življenja. Glede na to, da nihče od njih ni odšel v samostan ali se zaobljubil kaki drugi obliki posvečenega življenja, lahko tej ugotovitvi prisluhnemo.

Morda bo kdo našel odgovor za to v tradicionalno slabih odnosih med frančiškani v Hercegovini in lokalnimi Cerkvenimi oblastmi, ki so vseskozi skeptične do Medžugorskih prikazovanj. Videc, ki je stopil v semenišče je namreč od tam odšel zaradi slabih razmer. Tudi to lahko človeško razumemo, težje pa je to razumeti v luči hierarhije in Cerkvenega vodstva, ki na izjemno visoko mesto postavlja vprašanje pokorščine. Sveti Frančišek Asiški (ustanovitelj frančiškovih bratov, katerega karizmo izvršujejo tudi hercegovski frančiškani) namreč ni želel Cerkve spreminjati izven institucije, ampak je ostal v Cerkvi in jo prenovil od znotraj.

Že papež Benedikt XVI. je ustanovil posebno komisijo, ki naj se opredli do Medžugorja in delo, ki ga je ta do zdaj opravila podpira tudi zdajšnji papež Frančišek. Komisija naj bi v preteklih treh oz štirih letih prišla do nekaterih ugotovitev, delo dokončala lani, na uradno poročilo pa še čakamo. Glede na ostre papeževe besede o prikazovanjih je moč sklepati v katero smer gre omenjeno poročilo, ki so ga posredovali kongregaciji za nauk vere. Še več, Vatikan je v minulih mesecih javno posvaril pred udeležbami na srečanjih z Medžugorskimi vidci v ZDA.

Več lahko preberete na blogu Jožeta Bartolja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.