IZJAVA DNEVA, Domen Uršič: “Skrhan ugled lahko močno vpliva na delo Rdečega križa”

ursicV preteklih tednih je v javnosti odmeval javni spor na Rdečem križu, med predsednico Natašo Pirc Musar in generalno sekretarko Renato Brunskole. Pirc Musar tako Renati Brunskole očita nestrokovno delo, ki je škodljivo za humanitarno organizacijo in predlaga na zboru članov ob koncu februarja tudi njeno razrešitev. Predsednica je generalni sekretarki, ki očitke o negospodarnem delu zavrača, prepovedala dajanje izjav v času postopkov razrešitve. Pojavljajo se tudi očitki na račun dela predsednice Rdečega križa, vse to na očeh javnosti.

Kako tovrstno dogajanje vpliva na ugled in delovanje humanitarne organizacije smo vprašali Domena Uršiča, strokovnjaka za odnose z javnostmi pri Primetime komuniciranje.

Domen Uršič:

Dogodkov v vrhu Rdečega križa ne poznam, zato lahko komentiram zgolj to, kar preberemo v medijih. Z vidika zaupanja javnosti v neko organizacijo oziroma brand je pranje umazanega perila na očeh javnosti povsem nesprejemljivo. Še posebej, če gre za humanitarno organizacijo, ki je nenazadnje življenjsko odvisna od visoke stopnje zaupanja javnosti v preglednost delovanja in integriteto vodstvenih struktur.

Že dejstvo, da lahko o sporih beremo v medijih pomeni, da komuniciranje ni urejeno, kot bi moralo biti. Uhajanje informacij morajo v prihodnje preprečiti, spore pa reševati znotraj hiše, skrhan ugled lahko namreč močno vpliva na samo delo celotnega Rdečega križa.

Kot vsaka druga organizacija ima tudi Rdeči križ organe, ki morajo odločiti, ali je tveganje za ugled še sprejemljivo in sprejeti določene odločitve.