I. Omerza, reporter.si: Kučan je bil sodelavec varnostne službe JLA

Aca Vasiljević je novinarju in novinarki Mladine (objavljeno 10. januarja 1995) na vprašanje, ali se spomni kakšnega imena sodelavcev KOS-a, odgovoril: »Sodelovati z varnostno službo svoje armade ni bilo nič slabega. Z njo so sodelovali mnogi, tudi številni vodilni ljudje slovenske države. Milan Kučan je na primer vojaški rok služil v Mariboru in bil tudi sodelavec varnostne službe JLA. Spomnim se, da se mi je eden od kolegov v organih varnosti nekoč kasneje, ko je Kučan že postal vodilni politik v Sloveniji, pohvalil, češ, ‘poglej ga, kako daleč je prišel ta Kučan, ki je bil nekoč moj sodelavec’.«

Na nadaljnja vrtanja novinarskega para o Kučanu ovaduhu – »Kakšne so bile njegove naloge? Kdo ga je imel ‘na zvezi’? Je imel Kučan tudi svoj psevdonim?« – je Aco povedal: »Kolikor vem, je Kučan spremljal nekega študenta likovne akademije in bil pristojen tudi za druge varnostno zanimive ljudi. Kučana je imel ‘na zvezi’ varnostni oficir Milinko Đoković, ki je upokojen in sedaj živi v Beogradu. Njegov psevdonim je bil takrat ‘Plavi’. Toda to se mi ne zdi nič slabega. Sodelovati s Kosom je končno pomenilo, da je državljan angažiran pri obrambi in zaščiti svoje države.«

To trditev je Aleksander Vasiljević ponovil novinarju Dragu Hedlu v intervjuju za hrvaški Feral Tribune (objavljeno 17. marca 2006) z naslovom Nije Kos sve što pjeva. V Sloveniji je to Vasiljevićevo »plavo« informacijo potrdil upokojeni generalmajor Marijan Kranjc, kosovec ljubljanske armade (kamor so spadale tudi kasarne v Mariboru) z dvajsetletnim »tajnim« stažem v svoji knjigi Balkanski vojaški poligon. Knjiga je izšla leta 1998 in v njej Kranjc sicer pritrjuje Vasiljeviću glede Kučanovega konfidentskega kosovskega statusa, a hkrati Acu očita »zelo neetično potezo, ko je javnosti razkril, da je tudi Kučan med služenjem vojaškega roka v Mariboru bil sodelavec varnostne službe JLA pod psevdonimom Plavi. Za nas vse v varnostni službi JLA je bil sodelavec nedotakljiva oseba, celo svetinja, pa sodelavca tudi nismo tožili za kleveto ali zanikanje, da je bil sodelavec in podobno«.

Kakorkoli že, biograf Repe in Kučan (kot nekakšen soavtor knjige) sta zamudila priložnost, da podrobneje razložita to pomembno epizodo.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.