I. Kršinar, Reporter: V polovici evropskih držav ni RTV-prispevka …

… v Sloveniji pa kar 153 evrov letno

Medtem ko je večina evropskih držav izvedlo ustrezne reorganizacije nacionalnih RTV hiš in v času krize razbremenila davkoplačevalce, si je RTV Slovenija priskrbela zakonsko novelo, v kateri je določeno, da RTV-prispevek znaša 12,95 evrov mesečno.

Tako mora vsako gospodinjstvo na letni ravni za nacionalno RTV plačevati poseben davek v višini 153 evrov. Približna polovica evropskih držav nima RTV-prispevkov, javne zavode financirajo izključno iz državnega proračuna in z oglasi. Nekatere so prispevek odpravile v zadnjih desetih letih, druge ga nikoli niso imele. Kjer se še vedno financirajo z RTV-prispevki, pa so večinoma nižji kot v Sloveniji. Večinoma je nižji od sto evrov na letni ravni, manjši kot v Sloveniji je prispevek tudi v sosednji Italiji in na Hrvaškem, na Madžarskem pa ga nimajo več. Na Češkem, kjer je BDP na prebivalca primerljiv s Slovenijo, ta prispevek znaša 64,94 evra na letni ravni. Višji kot v Sloveniji je prispevek v Avstriji, Švici, Veliki Britaniji, Irski, Danski, Švedski in Norveški. Na Finskem plačajo davkoplačevalci poseben davek, ki je odvisen od njihovih prihodkov. Povsem brez RTV-prispevka pa je 19 evropskih držav: Belorusija, Bolgarija, Belgija (Flandrija), Ciper, Estonija, Madžarska, Islandija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Portugalska, Rusija, Srbija, Španija in Ukrajina.

RTV Slovenija največ prihodkov dobi iz RTV-prispevka. Lani je zbrala 117.938.745 evrov poslovnih prihodkov, od tega 91.366.195 iz tega prispevka.

Več lahko preberete na strani revije Reporter.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.