Hvala, gospa tovarišica Makarovič

Svetlana Makarovič Foto: Zdravko Primožič/FPA

Svetlana Makarovič, ljudje, ki govorijo v imenu ljudstva, so najbolj nevarni za obstoj demokracije. Skrivate se za parolo partizanskega boja, ki je bil marsikomu svet, a ga je partija zlorabila sebi v korist.

Res sem srečen ob Vaših agitatorskih nastopih, kajti mladim drugače ne bi mogel razložiti, kako so trpeli naši očetje, dedje, matere in babice, ki so debelih 45 let poslušali politkomisarje in njihove nebuloze. Verjemite, mladi res ne morejo razumeti, da je kaj takega mogoče, da te nekdo zmerja z svinjo, izdajalcem, fašistom, samo če misliš drugače kot on. Ne morejo razumeti, da so nekateri zmožni za svoje privilegije, pa če gre samo za stanovanje ali pretirano naklado njegovih knjig oz. predvajanje njegovih pesem na javnih občilih, ljudi ščuvati k javnem zasmehovanju, v nekaterih primerih pa še celo k pobojem oz. iztrebljenju drugače mislečih.

Gospa Makarovič, Vi in Vaši sledilci ste resnično nevarni za demokracijo, kajti ste otroci revolucije in njenih privilegijev. Ko Vas poslušam, ne morem, da ne bi pomislil, da se hočete primerjati z Ivanom Cankarjem in drugimi misleci, ki so bili poleg dobrih književnikov tudi veliki dnevnopolitični analitiki. Sumim, da so ti nastopi Vaša prikrita in zatrta želja, ko Vam ne uspe med obilico dreves videti celega gozda, ampak se morate vsake toliko časa zaradi osebne terapije zdreti na mitingih. Žal si drugače ne morem predstavljati Vašega gneva.

Gospa Makarovič, ker govorite v imenu ljudstva, ste nevarni za demokracijo

Iskreno Vam priporočam, da najdete pomoč pri nekaterih zgodovinarjih, ki jim je bistvena resnica, ne pa brezglavo ponavljanje neresnic in zavajanje sodobnikov. Rdečo zvezdo, onečaščeno s krvjo nedolžno pobitih, pa kar nosíte in izobešajte iz svojega podarjenega stanovanja v Trnovem, da bodo zanamci vedeli, kaj jih čaka, če bodo vaše misli jemali z brezbrižno lahkoto. Zato mladim polagam na srce besede, ki jih je rad izjavljal Vaš ljubljeni führer Tito: »Delaj, kakor da bo večno mir, a bodi pripravljen, kot da bo jutri vojna!«

Ljudje, ki govorijo v imenu ljudstva, so najbolj nevarni za obstoj demokracije. Ti ljudje se danes skrivajo za parolo partizanskega boja, ki je bil marsikomu svet, a ga je partija zlorabila sebi v korist. To delate še danes, gospa tovarišica, saj se Vaše namere skrivajo za pojmi, ki so za sodobno demokracijo sveti, kot so svoboda, strpnost, pravna država, svoboda medijev …

Totalitarna ideologija, kot je komunizem in iz njega izpeljane lažne ideologije, popolnoma uničijo človeško mišljenje in iz njega naredijo nemislečo snov, ki je sposobna samo bruhati po drugih, stresati žolč in iskati izdajalce. Sedaj mi je popolnoma jasno, zakaj so imele Vaše pravljice za otroke toliko izdaj in zakaj so jih politično verne učiteljice – seveda tovarišice – tako forsirale kot obvezno branje. Gotovo bi Vas prva mačka opraskala, če bi dojela, kako lažno vnašate človeške lastnosti in čustva v njihovo življenje. Nekaj pa imate z mačkami gotovo skupnega, in to je neomajen egoizem. Se pa opravičujem vsem mačkam tega sveta, kajti samo človek Vašega kova je zmožen toliko izprijenega sovraštva.

Prosim, pravzaprav zahtevam, da nikoli ne govorite v imenu ljudstva, saj s tem vključujete tudi mene in me javno žalite.